Puskás István, Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy évszázados múltra tekint vissza a két város közötti kulturális kapcsolat, és Debrecen az utóbbi évtizedben rendszeresen részt vesz a nagyváradi magyar kulturális és szellemi értékek megtartását, védelmét és fejlesztését célul tűző rendezvényeken. A Festum Varadinum pedig a magyar közösség legrégebbi és legnagyobb rendezvénysorozata Nagyváradon – tette hozzá.

Szabó Ödön, a Festum Varadinum főszervezője elmondta, hogy az idei fesztiválra több mint 200 programmal készülnek, és új helyszíneket is bevonnak, például a Léda-házat, ahol szinte minden nap lesz könyvbemutató és koncert. A katolikus püspöki palota terei pedig előadásoknak, kiállításoknak és konferenciának adnak otthont.

Bódor Edit, Debrecen egyházügyi referense a programok közül kiemelte a Műterem a szabadban elnevezésű eseményt, amelyen Szent László szellemében 20 debreceni képzőművész fog együtt alkotni nagyváradi művészekkel.

A Kodály Filharmónia Debrecen a Nagyváradi Állami Filharmónia színpadán Dvorák- és Mozart-művekkel lép fel. Nagyvárad főterén Debreceni cívis házak egykor és most címmel rendeznek kiállítást, és a fesztiválon mutatják be a debreceni Alföld folyóirat májusi számát.

Bemutatják Nagyváradon Herczeg Ákos Visszatérés a nyelvbe című Ady-monográfiáját is. A 250 éves Ady Endre Elméleti Líceum pedig a debreceni Ady Gimnázium diákjait, tanárait látja vendégül beszélgetésre és előadásra.

A nyitókép a tavalyi Festum Varadinumon készült. Forrás: a fesztivál Facebook-oldala