A Turbina elég nagyot robbantott a megnyitás óta eltelt két hónapban: számos zenei és nem zenei eseménynek adtak már helyszínt. A Turbinára nemcsak szórakozóhelyként, hanem egy olyan kulturális központként tekintenek, ahol helyet kapnak fontos társadalmi ügyek is, és hangsúlyt fektetnek az edukációra is.

A Greenpeace által szervezett Climate Changemakers workshopok csütörtökönként, a közéleti témákkal filozófiai szinten foglalkozó Turbina Talks keddenként várja az érdeklődőket.

Idén 30 éves a világszerte november 25. és december 10. között megrendezett 16 akciónap a női erőszak ellen. A NANE (Nők A Nőkért Egyesület) szervezetével közösen a Turbina is részt vesz a kampányban. Most vasárnap (december 5.) a Csendben Nő alkotói vásár felszabadító mozgásműhelyekkel és workshopokkal, illetve 40 női alkotó saját készítésű portékáival várja a látogatókat, előkészítve a terepet a Soharóza kísérleti kórus improvizációra épülő MOST-estjének, ahol első alkalommal adják elő legújabb, Jónás Verával közös projektjüket. Az ültetett koncerte érdemes előre jegyet váltani.

Délelőtt pedig a Turbina bisztrójában a KACS Műhely tart adventi kézműves-foglalkozást gyermeknek. A Megmondta professzorasszonyom egy valós történetekre épülő monodráma, mely egy rákos nő mindennapjaiba enged betekintést december 12-én, így megpróbálva közelebb hozni hozzánk és más perspektívába helyezni ezt a gyakori, mégis sokszor szégyen övezte élethelyzetet. Készülnek további rekreációs programokkal, december 18-án a jógatánc rejtelmeibe ad betekintést Kiss Rebeka kortárstáncos,  december 26-án pedig különleges „Darknes Fitness Xmass Edition” meditációs, zenés jógaórát tart Bodor Brittany jógaoktató.   

Az akció 16 napja alatt megtalálhatók a Turbinában a NANE ingyenes kiadványai, amelyek érintett nőknek és segítőiknek egyaránt szólnak, valamint két piros sziluettel, két „néma tanúval” emlékeznek az idén családon belüli párkapcsolati erőszak során meghalt nőkre. 

A kampány 16 napja alatt számos program, többek között kerekasztal-beszélgetések, interaktív műhelyek és színházi előadások is várják az érdeklődőket online és offline térben egyaránt.

Képek forrása: Turbina