_d0a8735__copy__600x400.png
Matiszlovics Tibor

Az idei beszámoló tárlatról Matiszlovics Tibor szolgáltatási igazgató elmondta: ebben az évben sikerült magasra tenni a mércét, kiváló kiállítás jött létre a nagyszerű kurátori munkának köszönhetően. ?Derkovitsosnak lenni rangot és elismerést jelent képzőművészeti körökben? ? fogalmazott beszédében. Felidézte továbbá, hogy 2018 szeptemberétől duplájára, 100 ezer forintról 200 ezerre emelkedik a Derkovits-ösztöndíjasok havi támogatása.

 

A kiállítást megnyitó Fenyvesi Áron képzőművész emlékeztetett: a Derkovits-ösztöndíj kezdetei pontosan meghatározhatóak, 62. alkalommal ítélték oda idén, így az ?56-os forradalomnál is régebbi múltra tekint vissza az ösztöndíjrendszer. ?Célzott támogatási forma ez, olyan kulturális momentum, amelyet meg kell becsülni, hiszen segítségével a fiatal képzőművészek különösebb kompromisszumok nélkül folytathatják művészetüket.?

 

Az 1955-ben alapított ösztöndíj a Rákosi-korszak terméke, amely új utat szeretett volna kínálni a művészek számára. ?Tagadhatatlan, hogy ami egykor kultúrpolitikai eszköz volt, ma már generációk boldogulását segíti. Tendencia, hogy a globális kapitalizmus korában könnyű elfeledkezni arról, milyen nehéz a folyton megújuló, percről percre változó divat világában konstans minőséget alkotni. Ebben az időszakban kivált fontos az ösztöndíj, amely a piaci kitettségtől kíméli meg a fiatalokat? ? mondta el a képzőművész.

 

A kiállítás kurátorai: Lengyel Péter szobrászművész és Don Tamás képzőművész

Helyszín: Zsolnay Negyed ? m21 Galéria

 

A kiállítás 2018. január 7-ig tekinthető meg.

Fotók: Csákvári Zsigmond