A Színház mindenkinek missziót hirdető Déryné Programhoz már több mint ezer befogadóhely csatlakozott, az előadásokra rendszerint tízszeres a túljelentkezés. A vidéki kulturális intézmények október 31-ig válogathatnak a 6 új produkcióval bővült, közel 100 előadásból álló repertoárból.

A Déryné Programnak köszönhetően a minőségi színházi produkciók olyan kistelepüléseken is megvalósulhatnak, ahol erre korábban nem volt lehetőség. Eddig 1136 kulturális intézmény csatlakozott a programhoz, és folyamatos a jelentkezés.

Október elsején elindult az előadásválasztási időszak, a befogadóhelyek 2024 első harmadévére tudnak színházi előadást választani a 6 új produkcióval bővült, közel 100 előadást felvonultató repertoárból. Az újonnan bekerült előadások között egyaránt megtalálható zenés kabaré, játék-ballada, komédia, valamint morális kérdésekre reflektáló monodráma is.

A Zenthe Ferenc Színház Susán Ferenc rendezésében vitte színre George Bernard Shaw Warrenné mestersége című színművét. A főszerepben a Jászai Mari-, Vastaps-, Tolnay Klári- és Kaló Flórián-díjas színésznő, Vándor Éva brillírozik.

A Térszínház Egyesület Homo Szovjetikusz című monodrámája Sztálint idézi, aki elmeséli, miért van a földön: az alvilági bíróság még mindig nem döntött sorsáról. A múlt évszázad diktátorának szerepében Szakács Tibort láthatja a közönség.

Csoóri Sándor A halálra táncoltatott lány című művét Novák Péter vitte színre Berecz István koreográfus, valamint Kelemen László zeneszerző közreműködésével. A Nomád Nemzedék Társulat ballada-játékában a szerelem, a féltékenység és a dac által hozott áldozatok jelennek meg a színház, a tánc és az árnyjáték nyelvén.


651fd0ebe42e4aa6f8cf6ea0.jpg
A halálra táncoltatott lány. Fotó: Gordon Eszter

A Forte Társulat legújabb előadását, Bodosi György Kettesek a tóban című színművét Horváth Csaba rendezésében láthatja a közönség. A történet két falusi értelmiségi család életéről szól a ’60-as években. Középpontjában egy mentális betegséggel küzdő kisfiú megpróbáltatásai állnak.

Carlo Gozzi lendületes komédiáját, A szarvaskirályt Berettyán Nándor állította színpadra. Gozzi fantáziavilágba kalauzoló meséje a látszatról, a csalásról és az igaz szerelem erejéről szól. A Karinthy Színház előadása improvizációban gazdag, fordulatos története, friss humora, valamint különleges látványvilága miatt bemutatása óta nagy siker.

A Magyar Álomvasutak című zenés kabarét Bora Levente írta és rendezte. A Soltis Lajos Színház produkciója egy zenés vonatutazás, amelyre mindannyian örömmel felszállhatunk. Zerkovitz Béla, Weiner István, Márkus Alfréd dalai, az egymást követő kabaréjelenetek biztosítják, hogy a közönség egy pillanatig se unatkozzon ezen az úton.


651fd117b326b341fea411e8.jpg
Magyar Álomvasutak. Fotó: Benkő Sándor

A nyitóképen jelenet a Warrenné mestersége című darabból. Forrás és fotók: Déryné Program