A nívós címért egy svédországi múzeumban található falcsont és egy párizsi intézmény koponyája van versenyben.

000_Par2464003_16.jpg
Descartes koponyája Az emberiség múzeumában, Párizsban. Fotó: Patrick Kovarik / AFP

Egy koponya és egy falcsont verseng azért, hogy Descartes-nak tulajdonítsák – közli a 24.hu. A svéd Filter magazin által említett 2020-as tanulmány vitatja az eddig a filozófus maradványaként elismert, a párizsi Musée de l’Homme-ban (Az emberiség múzeuma) található koponya hitelességét. Descartes élete utolsó évét Stockholmban töltötte, majd ott is hunyt el 1650-ben. A franciaországi, Saint-Germain-des-Près-i apátság templomában helyezték örök nyugalomra, feltételezett koponyája pedig a fővárosi múzeumba került, ahol ma is kitüntetett helyen tekinthető meg.

Az említett tanulmány a Lundi Egyetem Történeti Múzeumának munkatársaival ért egyet, akik szerint a nagy hatású gondolkodó falcsontja, az agykoponya legnagyobb eleme az ő intézményükben található. Úgy vélik, Descartes koponyáját a 17. században népszerű eljárás szerint feldarabolták, ezzel növelve a részek árát. A svédországi maradvány hitelességét támasztja alá annak színárnyalata is.

A kérdést csak egy DNS-vizsgálat dönthetné el, ezt azonban nem vállalják az intézmények, hiszen így elveszítenék a csontok egy kis részét.