Kortárs magyar designkiállítás látható mától a Collegium Hungaricum Berlinben.

Komar_Sabrina_Hypnopompia.jpg
Komár Sabrina: Hypnopompia

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.  

Individuális vagy kollektív megközelítés – az alkotás két iránya, amely hol egymást váltotta, hol párhuzamosan alakult a művészetek története során. Az ipari és még inkább a digitális forradalmat követően a mérleg egyértelműen a kollektivitás irányába billent el. A dilemma a XX. századi művészet legmeghatározóbb iskolájában, a Bauhausban is felmerült. 1922-től a Bauhaus egyértelműen a kollektivizmus, ezáltal a modern termelés mellett köteleződött el, és maga mögött hagyta a századforduló azon irányzatait, amelyek a psziché mélyén keresték inspirációs forrásukat.

Az érzelem mint designfogalom napjainkban leginkább az eladhatósággal összefüggésben merül fel. A user experience (felhasználói élmény, UX) kifejezés Don Norman kutató pszichológus munkaköri leírásában szerepelt elsőként. Norman munkássága arra irányul, hogy érthetővé tegye az emberi működést és viselkedést annak érdekében, hogy felhasználóbarát tárgyakat állítsunk elő. Az érzelmi design nem csak arra törekszik, hogy funkcionális igényeket elégítsen ki. Célja az is, hogy a felhasználót egy mélyebb szinten érintse meg a pozitív benyomások révén.

Vajon mi történik akkor, amikor a tervezési folyamatból kivonjuk a végfelhasználót? Ha a tervezői attitűdben maga a folyamat a cél, és nem a felhasználói igény puszta kielégítése?

A Collegium Hungaricum Berlin Belső tér című kiállítása formát és funkciót félretéve a tárgyak mögé néz. Így keveredhet egy ugyanazon válogatásba a szorongás feszültsége, az álom és ébrenlét derengő határvonala, a kontrollvesztés, a nosztalgia vagy éppen az erózió esztétikája.

Kiállító tervezők: Boleman Bence Zoltán, Budai Zsolt János, Error ’n’ More by Szabó Ádám Csaba, Fogarasi Demeter, freeform collective (Bolgár Eszter, Csitári Tímea, Szauder Dávid), Góbi Gábor, Hacker Orsolya, Hankó Eszter, Komár Sabrina, Line and Round (Hevesi Annabella), Riederauer Dóra, Salamon Dávid, Szabó Viktória und Szauder Dávid, Timári Blanka, Üveges Mónika, Varga Ildikó und Melegh Benjámin, Zala Zsófi