Az Ostrom című rövidfilmnek hat másik produkcióval kellett versenyeznie azért, hogy bekerüljön a legjobb háromba. Az majd csak október 11-én Los Angeles-ben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theater-jében megrendezendő díjátadón derül ki, hogy a fiatal magyar rendező az Arany, az Ezüst vagy a Bronz Diák Oscar-díj büszke tulajdonosa lesz, az SzFE közössége azonban már így is mérhetetlenül büszke. ?István kiváló tanítvány volt, akire nagyon büszkék lehetünk? ? fogalmazta meg Kovács István egyetemi mestere, Szász János rendező, hozzátéve: ?különleges hallgató volt, aki minden műfajt kipróbált. Tudatosan és mérhetetlen szorgalommal készült erre a pályára, szóval ez egy ?normális pillanat?. Nem is számíthattunk másra.?


_d0a8999__copy__600x401.png
Janisch Attila és Kovács István

 

Janisch Attila filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár hozzáfűzte: bár csak másodszorra vették fel Kovács Istvánt, már az akkori felvételi filmje is egyéni hangjáról árulkodott. ?Az első vizsgafilmje pedig robbanásszerű fejlődést mutatott. Azt mondhatom, hogy István olyan rendező hallgató volt, aki mindenféle stílusban igyekezett megtalálni magát. És ez sikerült is neki.? Enyedi Ildikó, aki az SzFE mesterszakán Kovács István osztályfőnöke volt, elmondta: nagy öröm látni, amikor egy ilyen munka elkészül. ?Istvánék osztálya jó példa arra, milyen csodák születhetnek abból, ha tehetséges és szorgalmas emberek együtt dolgoznak? ? jegyezte meg, majd azt is elárulta, hogy az SzFE tanárokból és diákokból álló közössége valójában olyan, mint egy család. ?Tényleg, családként működik ez az iskola.?


_d0a9128__copy__600x386.png
Enyedi Ildikó

 

Kovács István, az Ostrom rendezője egyetértését fejezte ki és így fogalmazott: ?mindent, amit tudok, ezektől a mesterektől tanultam meg és a mai napig élő kapcsolatot ápolok mindannyiukkal. Úgy vélem, az iskola családi jellege is hozzájárul a diákok sikereihez. A sok támogatás abban segít minket, hogy egyre jobbak legyünk.? A díjról szólva elmondta: bár a rendezőt általában előtérbe helyezik, ő szeretné kiemelni alkotótársait. ?A stáb tagjait itt, az SzFE-n ismertem meg, és az elmúlt években mindent együtt csináltunk. Nagyon boldog vagyok, hogy ők is jönnek velem az október 11-ei díjátadóra.? ?Remélem, hogy ezzel a stábbal még sok filmet készítünk együtt? ? tette hozzá Gasztonyi Kálmán forgatókönyvíró.


_d0a9193__copy__600x382.png
Kovács István

 

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje az SzFE mesterszakán. Kovács István korábbi, Betonzaj című rendezésével hívta fel magára a figyelmet, tavaly pedig az első világháborús Szürke senkik című tévéfilmje elnyerte a Legjobb tévéfilm, a Legjobb rendező és a Legjobb főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat. Az Ostrom az Inforg?M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra producerek) és az SzFE (Bosnyák Miklós producer) gyártásában, a Film Force Team (Hutlassa Tamás, Hutlassa Barna producerek), a Filmfabriq (Osváth Gábor producer) és a Vision Team koprodukciójában készült. A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor volt. Az Ostrom a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

 

A 23 perces film 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani. A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott film főbb szerepeiben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar bosnyák színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható. Az Ostrom nemzetközi premierje a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában volt nyáron; itthon először a Friss Hús fesztivál mutatta be, ahol a zsűri elismerő oklevelét, és nemrég a BuSho fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el.


_d0a9163__copy__600x356.png
Kis Hajni

 

Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjaira idén összesen 1582 nevezés érkezett. Ezek közül összesen hét kategóriában 39 film versenyez a végső győzelemért. Egyedülálló teljesítmény, hogy az elmúlt két évben a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek két filmje is bejutott a legjobbak közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek volt végig versenyben. Kis Hajni a sajtótájékoztatón elmesélte, hogy jelenleg a Filmalap Inkubátor Programjában fejleszti az első nagyjátékfilmjét. Freund Ádám szintén az első nagyjátékfilmjére készül, erről azonban nem árult el részleteket, csak annyit mondott: ?még az írás fázisában vagyunk?. Ahogy Kis Hajni, úgy ő is köszönettel illette egykori tanárait, majd így zárta: ?nagyon büszkék vagyunk Istvánra?. A sajtótájékoztatót követően levetítették az Ostrom című filmet, melyet látva azt éreztük, Freund Ádám bizony a mi szívünkből is szólt.

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond