fbpx

Diákoknak indít interaktív koncertsorozatot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Koncert az iskolában néven ingyenesen látogatható, interaktív koncertsorozatot indít diákoknak a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Az első idei iskolai félévben tíz fővárosi intézménybe látogatnak el, és adnak élményközpontú, ingyenes komolyzenei koncerteket a tanulóknak. A későbbiekben vidéki helyszínekre is kiterjesztenék a programot.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar kiemelt missziójának tekinti a fiatalok kultúra és zene iránti fogékonyságának erősítését és a komolyzene minél szélesebb közönséghez való eljuttatását. Ennek érdekében a zenekar különleges programot hirdetett meg Koncert az iskolában néven. A 2022/23-as tanév első félévében tíz különböző budapesti tanintézménybe látogatnak el, interaktív koncertekkel népszerűsítve a komolyzenei alkotásokat és azok történetét a diákok körében.

A Koncert az iskolában programban – amelynek első koncertje október 11-én lesz – igazi interaktív élményre számíthatnak a fiatalok. Az általános és középiskolásoknak szóló koncertprogram összeállításánál ugyanis fontos szerepet kapott a zeneművek történeti hátterének ismertetése is, illetve az, hogy a gyerekeket játékos aktivitások segítségével vonják be az előadásba.

Mivel a diákok maguk is a koncert szerves részévé válnak, sokkal közelebbről ismerhetik meg a klasszikus zenét és az elhangzó műveket.

Minden iskolában az adott korcsoport igényeinek megfelelően, az intézmény ének- és szaktanáraival egyeztetve, a tananyaghoz igazítva épülnek fel a műsorok. Emellett az egyes intézmények különböző korcsoportjaihoz is alakítják a műsort, így minden diák életkorának megfelelő koncertélményt kap.

A koncert műsorában elhangzik majd többek között Purcell Abdelazer szvit 3. tétele, Sosztakovics Keringője, Bartók Román népi táncok című darabja, Csajkovszkij Keringő a vonósszerenádból műve, Widmann 180 Beats per Minute darabja és Brahms Magyar táncok című műve.

„A Liszt Ferenc Kamarazenekar mindig is nagyon fontosnak tartotta a klasszikus zene megszerettetését minden korosztállyal. Miközben a közönségünk jelentős része az idősebb korosztályból tevődik össze, szeretnénk, ha a felnövekvő generációk is megismernék a klasszikus zenei műveket, az általuk átélhető élményeket, hogy a későbbiekben rendszeres koncertlátogatóvá válhassanak. A Koncert az iskolában programmal elvisszük nekik mindazt, amit egy koncerten átélhetnek, és igyekszünk nekik megmutatni a klasszikus zene értékeit, valamint izgalmait interaktív, játékos formában” – emelte ki Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója.

A program első szakasza 2022 október 1-jétől december 31-ig zajlik majd. Ezután a zenekar vidéki oktatási intézményekbe is elátogat. Több olyan iskola szerepel a program befogadói között, ahol nemcsak saját tanulóikat, de a környező intézmények hallgatóit is szeretettel várják a koncertekre. Ennek köszönhetően a két szakaszban akár több ezer diákhoz is eljuttathatják a klasszikus zenét.

A programhoz vállalati partnerek is csatlakozhatnak a későbbiekben.

Fotó forrása: Liszt Ferenc Kamarazenekar

A rovat további cikkei