fbpx

Diana Krall jövőre újra Budapesten lép fel

Hetedik magyarországi koncertjét adja jövőre Diana Krall. A kétszeres Grammy-díjas, világhírű kanadai énekes, zongorista és zeneszerző 2023. május 21-én lép fel a Budapest Sportarénában.

Budapest, 2016. június 30. Diana Krall kanadai zongorista-énekesnő ad koncertet a fővárosi Müpában 2016. június 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Diana Krall lemezei több mint 15 millió példányban fogytak világszerte, ő az egyetlen énekesnő, akinek nyolc albuma is a Billboard-lista élén kezdett. A művész idén augusztusban nagy sikerű koncertet adott a VeszprémFesten.

A Vancouver melletti Nanaimóban született énekesnő Kanada nyugati részén nőtt fel, és négyéves korában kezdett zongorázni. Tizenöt évesen már helyi dzsesszbárokban lépett fel, ösztöndíjat kapott a rangos bostoni Berklee College-ba. Debütáló albuma 1993-ban jelent meg Stepping Out címmel, az áttörés 1999-ben jött el a When I Look in Your Eyes című anyaggal, amely 52 héten át vezette a Billboard dzsessz toplistáját, platinalemez lett az Egyesült Államokban és Kanadában is. Diana Krall következő albuma, a The Look of Love (2001) bekerült a Billboard-albumlista legjobb tíz felvétele közé.

Felvételei számos filmben felcsendültek, előadói szerepkörét az évek alatt kiterjesztette a dalszerzésre, a produceri munkára és a hangszerelésre is. Számos világhírű előadóval, köztük Paul McCartney-val, Barbra Streisanddal és Tony Bennett-tel dolgozott együtt, sokat turnézik, mindenütt telt házak előtt, fellép a legnagyobb fesztiválokon, valamint az észak-amerikai, az európai, az ázsiai és az ausztrál koncerttermekben.

2009-ben a Billboard magazin a kétezres évtized második legnagyobb jazzelőadójának választotta. Szinte minden jelentős szakmai elismerést bezsebelt három évtizede tartó karrierje során.

Nyitókép: Diana Krall kanadai énekes, zongorista és zeneszerző. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A rovat további cikkei