fbpx

Digitális detox a hangversenytermekben – nem csak fiataloknak

Akik rendszeresen eljárnak hangversenyekre, megtanulnak újra lelassulni, kizökkennek a környezetből rájuk zúduló ingerekből, és nem utolsósorban rövid, de annál hatékonyabb digitális detoxot tartanak.

A közösségi média térhódítása lehetővé tette, hogy mindenhol mindig jelen legyünk. A telefonunk vagy a laptopunk segítségével kedvünkre ugrálhatunk térben és időben. Ma már azt is tudjuk, hogy ennek nemcsak nagy előnyei, de komoly veszélyei is vannak. Ennek a veszélynek pedig a fiatal generáció pont úgy ki van téve – ha nem jobban –, mint az idősebb korosztály. A digitális detox alatt önként késztetjük magunkat elvonókúrára a social media tereiből. Elvonás általi méregtelenítés történik. A túl sok információ a méreghez hasonlóan túlterhelő lehet az ember pszichéjének, lelkének, melyektől így meg tud szabadulni. Vannak, akiknek ez elképzelhetetlen, esetleg komoly gondot okoz. A Pannon Filharmonikusok a problémára való figyelemfelhívás mellett megoldási lehetőséget is kínál. Korcsoportonként rendez komolyzenei programokat a zenekar,  és a 2022/2023-as évadtól valamennyi pécsi és Müpában tartott budapesti bérletes hangversenyén ingyen vehet részt a 6–18 éves korosztály.

A hangversenyeken minimum egy, de inkább két-három órára szakadunk ki a nyüzsgő, feladatok özönét ránk zúdító világból. A koncert előrehaladtával észrevétlenül feledkezünk meg a minket folyamatosan körülvevő zajról és adjuk át magunkat a zene örömének.

A komolyzene stimuláló, pozitív egészségügyi hatásról számos tanulmány értekezik.

Javítja a kognitív funkciókat, nyugtatja az idegrendszert és fejleszti a kreativitász. Segíthet a magas vérnyomás kezelésében, enyhíti és meg is szüntetheti a stresszt, valamint kifejezetten ajánlják kismamák számára a magzatra gyakorolt pozitív hatások miatt.

A digitális detox sikere  abban rejlik, hogy ösztönöz ismét a jelenben lenni és az adott pillanatra fókuszálni a megosztás és válaszadás kényszere nélkül. A koncertteremben ez a folyamat még intenzívebben zajlik le, köszönhetően a komolyzene nyugtató, stimuláló erejének. Azok a fiatalok tehát, akik rendszeresen eljárnak hangversenyekre, megtanulnak újra lelassulni, kizökkennek a környezetből rájuk zúduló ingerekből és nem utolsósorban rövid, de annál hatékonyabb digitális detoxot tartanak. Mindezek pozitív hatása az életük más területén is jelentkezni fog.

Nyitókép: A Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezényletével a Tündérkert és katedrális koncerten. Fotó: Pannon Filharmonikusok

A rovat további cikkei