fbpx

Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban

Online szervezik meg idén a kétnapos Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát.

A magyarországi múzeumok tavasz óta ismét megnyitották kapuikat, de 2020 tavaszának szakmai tanulságai és fejlesztései hosszú távon is változást hoznak. Az új körülmények között országos eseménysorozatok valósultak meg sikeresen az online térben, korábban nehezen hozzáférhető múzeumi tartalmak váltak hirtelen széles körben elérhetővé, az eddig csak szórványosan használt digitális pedagógiai segédanyagok értéke pedig egyik napról a másikra felértékelődött. Az online konferencia célja így elsősorban az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, valamint a digitális és online múzeumi fejlesztések lehetséges irányainak kijelölése.

A szakmai esemény nyitónapját felvezető plenáris előadások elsősorban országos kutatásokat, módszertani fejlesztéseket és új intézményeket mutatnak be, majd múzeumi összefogások eredményeként megvalósult online és digitális múzeumpedagógiai gyakorlatokat, rendezvénysorozatokat ismerhetünk meg.  

A konferencia első napjának kerekasztal-beszélgetésén azt járják körül, hogy miként lehet a digitális és online múzeumi tartalmakat és múzeumpedagógiai segédanyagokat a szociális és testi hátránnyal élők érdekében hasznosítani. Az utóbbi években ezek a speciális igényű csoportokat érintő módszertanok és jó gyakorlatok egyre inkább elterjedtek, így érdemes megvizsgálni, hogy miként adaptálhatók ezen a területen. 

A nyílt felhívásra beérkezett, a jó gyakorlatok tíz-tíz percben bemutató prezentációk a konferencia második napján lesznek. A múzeumpedagógiai nívódíjjal elismert fejlesztések és az Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című program keretében elkészült projektek is bemutatkoznak.

A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a témába illő, helyszínspecifikus kísérőprogramok egészítik ki, például az Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállításhoz kapcsolódóan.

A rovat további cikkei