Budapest Főváros Levéltára dokumentumokat tesz közzé egyebek mellett a Fidesz alapításáról és Nagy Imre-megemlékezés elleni rendőri fellépésről.

Digitalizált formában elérhetővé válik a 30 éve elhunyt Krassó Györgynek, a rendszerváltás és a hazai demokratikus ellenzék emblematikus alakjának archívuma.

Február 12-én lesz 30 éve, hogy elhunyt Krassó György. Ez alkalomból a Budapest Főváros Levéltára (BFL) honlapján pénteken több eredeti dokumentum is megjelenik a Fidesz alapításáról, az 1988-as Nagy Imre-megemlékezés elleni rendőri fellépésről és Krassó 1956-os visszaemlékezéséről. A levéltár Krassó György élettársa, Háy Ágnes jóvoltából letétként őrzi a terjedelmes irathagyatékot.

A Krassó György által működtetett Magyar Október Szabadsajtó Tájékoztatószolgálat iratait a BFL a Nemzeti Emlékezet Bizottságával (NEB) közös projektben digitalizálta. Az 1986 és 1989 között készült 545 magyar és 521 angol nyelvű hírlevél naprakész tudósítást ad a hazai ellenzék rendszerváltáshoz vezető küzdelmeiről. A hírlevelek mostantól mindenki számára szabadon elérhetőek és letölthetők a Hungaricana közgyűjteményi portálról.

A hírlevelek alapvető forrásai azok a telefonbeszélgetések voltak, amelyeket Krassó György magyar ellenzékiekkel, valamint emigránsokkal és külföldi közéleti szereplőkkel folytatott.

A beszélgetéseket az érintettek tudtával Krassó kazettákra rögzítette, amelyek a BFL őrizetébe kerültek.

A hangfelvételek a rendszerváltás időszakának a megéléstörténete szempontjából kiemelkedően értékes, egyedi források, ezért a BFL-NEB-projekt keretében ezeket is feldolgozzák.

A csaknem 300 órányi, korábban már digitalizált hangfelvételből 167 órányi hanganyag szöveges átirata készült el a tudományos kutatások megkönnyítésére. A hangfelvételek és a mintegy 3200 oldalnyi szöveges átirat adatvédelmi okokból jelenleg csak a BFL kutatótermében érhető el a tudományos kutatók számára. A telefonbeszélgetések résztvevőiről, témáiról és a felvételeken megemlített 1200 személyről készített mutató viszont immár mindenki számára szabadon hozzáférhető az Elektronikus Levéltári Portálon.

A BFL honlapján február 12-től három részlet lesz olvasható a szöveges átiratokból.

Az egyik részlet Krassó György beszélgetése Orbán Viktorral, aki a Fidesz megalakításáról nyilatkozott 1988. április 1-jén.

A második részlet tudósításokat, beszélgetéseket tartalmaz a Nagy Imre és társai kivégzésének évfordulója alkalmából tartott ellenzéki megemlékezésekről, míg a harmadik Krassó György visszaemlékezése az 1956-os forradalomra és a megtorlásokra.

Nyitókép: Nádor (Münnich Ferenc) utca / Zoltán (Beloiannisz) utca sarok. A rendőrök Krassó Györgyöt és társait igazoltatták. A felvétel a Münnich Ferenc utca visszanevezésekor, 1989. július 14-én készült.

Fotók forrása: Philipp Tibor/Fortepan