A koronavírusjárvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel digitálisan folytatódik a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor programja, melynek célja továbbra is a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és aktuális témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költésvetést biztosít a nyertes produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Az Inkubátor programra a diplomás, de első egész estés filmet moziban még be nem mutatott rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi fesztiválokon. Ezúttal először azok a rendezők is jelentkezhettek, akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.

A kezdeményezés rendkívül népszerű a pályakezdő filmesek körében, az előzsűri korábban a 60 beérkezett pályázatból 10 filmtervet választott be a döntőbe.

Az elkészült forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi (pitch) alapján április végén az NFI által felkért szakmai zsűri választja ki az 5 nyertes filmtervet, melyekből film készülhet. A zsűrit Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotja idén.

A Nemzeti Filmintézet közösségi média csatornáin április 17-26. között minden nap bemutat egy döntős filmtervet és lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, hogy hozzászólás formájában a filmterv alkotójától kérdezhessenek. Esténként pedig az NFI a figyelmet az ifjú alkotók korábbi rövidfilmjeire irányítja, melyek ingyenesen megtekinthetők lesznek online.

A zsűri döntése alapján az 5 nyertest április 30-án, a magyar film napján jelentik be.

A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmeknél 24 millió, az animációs filmeknél pedig 87 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít.