A Farkas?Raskó-díjat a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház társulatai évente felváltva szavaznak meg egy-egy társulati tagjuknak. A díjat eleinte minden év április 6-án adták át, majd később ? egészen a mai napig ? az évadzáró társulati üléseken, melyet ezúttal a Nemzeti színművészei Fehér Tibornak szavaztak meg.

 

Két éve négy új díjat is alapított a Nemzeti Színház: a Sinkovits Imre-díjat, a Szörényi Éva-díjat, a Németh Antal-díjat és a Kulissza-díjat. Az előbbi három díj névadói a hazai színjátszás történetének kiemelkedő személyiségei, akik azokat az értékeket képviselték, melyeket a mai Nemzeti Színház is magáénak vall.

 

A Sinkovits Imréről, a Nemzet Színészéről elnevezett díjat a Nemzeti Színház társulata szavazza meg, és az a férfiszínész kapja meg, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és emellett a színházért is feladatot vállalt. A 2015/2016-os évadban a szavazatok alapján Fehér Tibor színművész kapta az elismerést.

 

fehertibor2016

Szörényi Éva már 16 évesen a Nemzeti színpadán játszott, és pályája 23 évig töretlen volt, 1956 után azonban menekülnie kellett. Az Egyesült Államokban élt 2009-ig, ahol a magyar színjátszás hírnevét öregbítette. A művésznő 1991-ben tért vissza Magyarországra, ahol két egymás utáni estén fellépett a Nemzetiben. A róla elnevezett díj azt szimbolizálja, hogy a nemzeti kultúra nem ér véget az országhatároknál. Az elismerést a társulat szavazza meg, és az a színésznő kapja, aki az elmúlt évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színház közösségéért is feladatot vállalt. A 2014/2015-ös évadban a szavazatok alapján a díjat Szűcs Nelli színművész kapta.

 

A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg. Az elismerést ebben az évben a társulat Eöri-Szabó Zsoltnak, a színház fotósának ítélte oda. Németh Antal a Nemzeti Színház rendezője, igazgatója, a magyar színházi élet jelentős egyénisége volt, akit rengeteg méltatlan támadás ért. A tavaly alapított díjjal a Nemzeti Németh Antal színházszervezői tevékenysége megbecsülésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

A Kulissza?díjat az előadások létrejötte érdekében dolgozó ?háttérmunkatárs? kaphatja meg a társulat szavazatai alapján. Az elismerést ezúttal Zsolnai Gábor hangosító kapta meg.

 

nemzetievadzaro2016

Az évadzáró társulati üléssel véget ért a Nemzeti Színház 2015/2016-os évada, melynek során 452 előadást láthatott a közönség, ebből 36 belföldi és 20 külföldi vendégjátékon volt a színház. Összesen 111 742 nézője volt május 31-ig a Nemzetinek, de július 31-ig még hátra van 12 nemzeti színházi előadás, nyolc belföldi tájelőadás és négy külföldi vendégjáték.

 

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) 13 ország 25 előadása szerepelt a Nemzeti színpadain, a fesztiválon az előadásokat összesen 7534 néző látta.

 

A próbák nem állnak meg, javában készül a jövő évad repertoárjából A krokodilus Valerij Fokin rendezésében, a Gulág virágai és a Tóth Ilonka Vidnyánszky Attila rendezésében, valamint a Szenvedély Kiss Csaba rendezésében.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI