fbpx

Díjak az örökségvédelemért

DSC_7193_Copy

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára kormány örökségvédelmi feladatai és tervei kapcsán kifejtette: a Nemzeti Kastélyprogram keretében 45 kastély fejlesztését tervezik összesen mintegy 63 milliárd forintból ? 2015 decemberéig nyolc pályázatot nyújtott be a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ. A döntés néhány héttel ezelőtt született meg, miszerint mind a nyolc pályázat eredményes volt, így elnyerték az európai uniós támogatást. Az első nyolc kastély kivitelezése és felújítása tehát elindulhat.

A Nemzeti Várprogram keretében 34 várat újítanának meg: vannak átfogó rekonstrukciók, mint az egri vár esetében, és vannak kisebb, állagmegőrző munkálatok. Az első nagy pályázat, melyet beadtak, az egri vár felújítását célozta, július végéig pedig további 15 kastéllyal és várral kapcsolatos pályázatot fognak benyújtani.

A Nemzeti Hauszmann Terv ? melyet egyelőre tízévesre terveznek ? a Királyi Palota megújításával foglalkozik. Jelen pillanatban túl vannak a lovarda közbeszerzési pályázatán, nemsokára elkezdődik a munka, illetve már az alapkőletétel időpontját is kijelölték. Emellett elkészültek a Stöckl-lépcső és a Főőrségi épület tervei, sőt az engedélyeket is megkapták, a közbeszerzési eljárás pedig most indul. Az államtitkár hozzátette: a Szent István-terem rekonstrukciós munkálatai folyamatban vannak. A jövő évi költségvetésben 16,9 milliárd forintnyi forrást terveztek be a Hauszmann-tervre, mely kifejezetten a Palotára és környezetére fordítandó összeg. Ebből, valamint a korábban megítélt 12,4 milliárd forintból zajlanak a budavári rekonstrukciós munkálatok ? foglalta össze.

Olyan épületrészek megtartása és rendbetétele is megtörténik, amelyek státusza ugyan vitatott, de felújításra érdemesnek tartják a szakemberek: ilyen például a Buzogány-torony, valamint az Ybl-támfal is megújításra vár. Köztudott, hogy a Buzogány-torony ebben a formában soha nem állt ott, ahol ma ? ez száz százalékig biztos ?, ettől függetlenül igenis helyre kell állítani ? hangsúlyozta a kormány és saját véleményét az államtitkár. Némi vita van ekörül a Nemzeti Hauszmann Bizottságban, ugyanis van, aki szerint ennek helyreállítása illegitim.

DSC_7247_Copy

A Rómer Flóris Terv a Kárpát-medencei, határon túli épített kulturális örökség megőrzésére jött létre ? ennek kiírása hamarosan meg fog jelenni. Szakértők bevonásával elkészítették a népi műemlékek megóvását célzó népi építészeti programot, a szándék tehát már megszületett, ám a javaslatot még nem tárgyalta a kormány ? mondta L. Simon László.

Rámutatott, hogy 2015 végén zárult az Új Széchenyi Terv, melynek keretében 2007 és 2013 között 180 milliárd forint forrás jutott csaknem 1400 egyedi beruházás megvalósítására. Ezen munkálatok célja az épített örökség fejlesztése és védelme volt, ennek köszönhetően újulhatott meg a fertődi Esterházy-kastély (több mint ötmilliárd forintból), vagy az edelényi kastély 2,9 milliárd forintból, vagy a diósgyőri vár első üteme kétmilliárdos támogatásból.

Az államtitkár kiemelte: elkészült az örökségvédelmi törvény újabb módosítása, melyet hamarosan tárgyal a kormány ? ebben számos olyan változtatás van a régészet területén, melyet a beruházói oldal javasolt. Tavaly csaknem 800 ezer négyzetméternyi régészeti terület feltárását végezték el, és a védetté nyilvánított régészeti lelőhelyek állagmegóvására is tudtak forrást biztosítani.

A háttérintézményi rendszer átalakítása kapcsán kiemelte: a Forster Központ feltehetően gazdasági társasági formában fog tovább működni, amennyiben elfogadja a kormány az államtitkárság javaslatát.

 

DSC_7308_Copy

A kitüntetésekről szólva hangsúlyozta: kezdeményezte, hogy a magyar kormány az örökségvédelmet érintő két legfontosabb kitüntetését 2017-től március 15-én, a középdíjakkal együtt adják át, mert fontos, hogy e két díj is megkapja azt a kiemelt figyelmet, amely a Jászai Mari-díjat, a József Attila-díjat vagy az Ybl-díjat övezi.

 

L. Simon László beszéde után átadta a díjakat. Forster Gyula-díjban részesült Klaniczay Péter és dr. Nagy Gergely építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a régészeti örökségvédelem területén végzett munkájáért pedig Schönvisner István-díjjal tüntették ki dr. Kovács Gyöngyi és Wollák Katalin régészeket.

Az állami kitüntetéseken kívül az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal ismerte el többek között a majki kamalduli remeteség konventépületének helyreállítását.

Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei