Díjakat adott át a vajdasági magyar kulturális élet kiemelkedő személyiségeinek a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) a magyar kultúra napja alkalmából pénteken Palicson; a díjazottak között van Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, akit a szervezet legrangosabb elismerésével, az Aranyplakettel tüntettek ki.

Senki nem azért végzi a munkáját, mert kitüntetésre számít, hanem mert örömét leli benne, és reméli, hogy a társadalom döntő részének a javára válik, a díjaknak azonban mégis örül, mert láthatóvá válik az elvégzett munkája – hangsúlyozta Potápi Árpád János a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén.

A VMMSZ indoklása szerint a szervezet az idei évben, a nemzeti összetartozás és a nemzeti újrakezdés évének fordulóján olyan személynek ítélte oda az Aranyplakett kitüntetést, „akinek szolgálata, a Kárpát-medencei és ezen belül is a délvidéki magyarság megmaradásáért és szülőföldön való boldogulásáért végzett áldásos tevékenysége nélkül nem élnénk, nem élhetnénk ma azt a magyar világot, amely a cselekvő mindennapokban és mindennapoknak ad erőt, ad új hitet s szívet”.

Beszédében Potápi Árpád János kiemelte: a Vajdaságban élő magyar közösség olyan utat járt be, amely a többi magyar nemzetrésznek, magyar nemzeti közösségnek például szolgálhat. Elmondta, hogy büszke a VMMSZ kitüntetésére, ugyanis nagyszülei és édesapja révén ő is „valamennyire vajdaságinak számít”.

A pénteki rendezvényen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított életmű- és pályadíjakat. Magyar Életfa Díjjal ismerték el Balázs György nagybecskereki színjátszó, Berta Géza maradéki közösségszervező, Németh Anna nyugalmazott képzőművészet szakos tanár, keramikus, valamint Szabó Szabados Ilona művelődésszervező, nyelvművelő munkásságát.

A szövetség plakettjével jutalmazták Bakator Judit nyugalmazott torontálvásárhelyi osztálytanítót, Németh Dezső szenttamási művelődés- és közösségszervezőt, Sóti Éva adai művelődés- és közösségszervezőt, Szabó Judit teológia tanárt, valamint a tordai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet.

Nyitókép: Potápi Árpád János, fotó: MTI/Molnár Edvárd