A filmes díjszezon nem hivatalos nyitányának tekintett Gotham díjátadó gálán hétfőn este New Yorkban Celine Song első nagyjátékfilmje kapta a fődíjat.

A Gotham-díjra korábban olyan független filmek pályázhattak, amelyeknek költségvetése nem haladta meg a 35 millió dollárt. Mivel idén ezt a költségvetési határt eltörölték, olyan nagyszabású produkciók is szerepeltek a díjakra jelöltek között, mint a Barbie vagy a Ferrari. Az idei jelöltmezőnyben végül 20 mozifilm, 11 tévésorozat és 30 színészi alakítás versengett a díjakért.

A legjobb film díját Celine Song első nagyjátékfilmje, az Előző életek kapta, amely két gyerekkori barátról szól, akiket elválasztanak egymástól, amikor egyikük, Nora szülei kivándorolnak Dél-Koreából. Húsz év múlva találkoznak ismét, amikor Nora hazatér. A legjobb színészi alakítás díját, amelyért tíz színésznő és színész versengett az osztatlan kategóriában, Lily Gladstone, a The Unknown Country sztárja nyerte el. A legjobb epizódszereplő Charles Melton lett a May December című filmben nyújtott játékáért.

Justine Triet Arany Pálma-díjas alkotása, az Egy zuhanás anatómiája a legjobb nemzetközi film díját és a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is megkapta. A legjobb dokumentumfilm trófeáját a tunéziai Kaouther Ben Hania Four Daughters című munkája nyerte el. A legjobb rendező Gotham-díját pedig az A Thousand and One című filmjéért A. V. Rockwell vehette át.

A tévés produkciók mezőnyéből a 40 percnél hosszabb epizódú produkciók közül az Anne Frank bújtatója című minisorozatnak ítélték oda a díjat. A 40 percnél rövidebb epizódú jelöltek közül a Balhé nyert.

„A Balhé afféle enciklopédia világunk rettenetes viszonyairól, de féktelen a humora, és a végső szót a reménynek adja. Egyszerre állítja, hogy az ember szörnyeteg, és azt, hogy nincs nála csodálatosabb létező. De képes ezt úgy tenni, hogy egyetlen pillanatra sem kételkedünk az igazmondásában” – írtuk kritikánkban a sorozatról.

A versenykategóriák díjai mellett több, előre bejelentett elismerést is átadtak a gálán. Ezek között a Megfojtott virágok a Gotham Történelmi ikon & alkotó, a Barbie pedig a Globális ikon & alkotó elismerést kapta.

A Gotham-díj minden évben fontos előrejelzés az Oscar-díj kapcsán. Tavaly a Minden, mindenhol, mindenkor című amerikai produkció kapta a fődíjat. Az Oscar-díjak közül a film megkapta a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv, valamint a legjobb rendezés díját is. A legjobb férfi mellékszereplőnek Ke Huy Quant választották, míg a legjobb női mellékszereplő Jamie Lee Curtis lett. A legjobb színésznőnek járó szobrocskát Michelle Yeoh vehette át, és a Minden, mindenhol, mindenkor a legjobb vágás kategóriájában is győzött. A magyar mozikban január 11-től látható Előző életek így feliratkozott esélyeként a Barbie, az Oppenheimer, a Maestro, a Megfojtott virágok és az Origin mellé.

Nyitókép: Celine Song az Előző életek premierjén a Római Filmfesztiválon 2023. október 22-én. Fotó: Luca Carlino /  NurPhoto via AFP