fbpx

Díjat nyert a magyar építészek terve Kínában

Megosztott második díjat nyert a ZDA – Zoboki Építésziroda a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán, amelynek idei döntőjében világsztárokkal, köztük Zaha Hadid irodájával és a végső győztes New York-i Ennead Architectsszel volt versenyben a magyar építészcsapat.

A ZDA koncepcióját kiemelkedőnek ítélte a nemzetközi sztárépítészekből álló zsűri, kiemelve a tervezett épület funkcionális kidolgozottságát és egyedi színháztechnológiai megoldásait. A magyar tervet, illetve annak részleteit az épület megépítése során is felhasználhatják majd.

Tavaly júliusban írtak ki nemzetközi tervpályázatot a 19 milliós kínai metropolisz, Sencsen Futian negyedének új, világszínvonalú előadóművészeti központjának megtervezésére. A építészeknek – egy három épületből álló barnamezős fejlesztés részeként – az 53 ezer négyzetméteres és több mint nyolcvanmilliárd forint becsült beruházási értékű, Müpa léptékű – Nemzetközi Előadóművészeti Központ (International Performance Center) koncepciótervét kellett elkészíteniük.

A város negyvenéves évfordulójára készülő projekt jelentőségét jelzi, hogy a nemzetközi pályázatra több világsztár építészirodát – Heatherwick Studio, Christian de Portzamparc irodája,  Henning Larsen Architects – is meghívtak, míg a nyílt tenderen elindult Zaha Hadid és Sou Fujimoto irodája, valamint a New York-i Ennead Architects is. A zsűriben pedig többek között helyet kapott korunk egyik legnagyobb hatású építész-gondolkodója, Rem Koolhaas, valamint az olasz sztárépítész, Massimiliano Fuksas. Ezért már önmagában az is komoly elismerés volt, hogy ZDA a meghívott építészirodák között kapott helyet, novemberben pedig még ennél is komolyabb sikert értek el a magyar építészek: az utolsó, döntő fordulóba is beválogatta tervüket a zsűri. Itt már csak öten, egy dán iroda, az SHL Shanghai mellett a Zaha Hadid Ltd., az Ennead Architects, a francia Coldefy & Associés Architectes Urbanistes és a magyar ZDA versenyeztek. Utóbbiak munkáját az Intramuros Építésziroda és az Arch-Studio segítette.

Kínai mitológiai formák és jövőálló színházterem

A ZDA célja egy olyan kulturális középület létrehozása volt, amely egyszerre az előadóművészetek otthona, nyitott közösségi tér és kulturális bevásárlóközpont. Egy olyan ház, amelyben élet van, de egyben városi jelkép is. Az épület formája a kínai mitológia ősi hegyeit-sziklaszirtjeit idézi, az ég felé törekszik, mint egy friss hajtás, összekötve a múltat a jövővel.

Az épületbe multifunkcionális színháztermet terveztek, amely a tér fizikai variálhatóságával gyakorlatilag bármilyen előadóművészeti műfaj különböző igényeit ki tudja szolgálni.

– A döntő fordulóban arra törekedtünk, hogy lehengerlő belső technológiával vértezzük fel a házat, bemutatva a zengő terek építészete terén meglévő évtizedes tudásunkat – mondta Csiszér András. A nemzetközi és hazai előadó-művészeti élet neves képviselőit is bevonták a tervezésbe, hogy olyan házat hozzanak létre, amely a jövő művészeti irányzatainak igényeit is maximálisan ki tudja elégíteni.

A magyar építészek terve végül megosztott második díjat nyert el a tervpályázaton, amit az amerikai Ennead Architects iroda nyert meg. A ZDA tervét a kiírók az épület megépítésekor is felhasználhatják.

– Nagyon komoly elismerés, hogy a szakmai zsűri világsztárokkal egy polcra helyezte a ZDA-t. Ez azt mutatja, hogy az alkotóközösségünk kimagasló szakmai színvonalon dolgozik, és hogy a magyar építészeknek van keresnivalójuk a nemzetközi színtéren – mondta Zoboki Gábor.

A ZDA alapító-igazgatója kiemelte, hogy egyre fontosabb terep lehet a magyar építészek számára Kína, ahol nagyon jelentős fejlesztések zajlanak most és a következő években is annak érdekében, hogy az ország szociális, közösségi és kulturális infrastruktúrája is XXI. századi színvonalúvá váljon.

A legjobbak között a sencseni operaház tervpályázatán is

A ZDA komoly sikert ért el Kínában a sencseni operaház tervezésére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázaton is, amelynek szintén a napokban hirdették ki a végeredményét. Az építészirodának a hongkongi öbölbe megálmodott új, ikonikus kulturális létesítményének tervét beválogatták a legjobb 12 pályamű közé. A győztes az Ateliers Jean Nouvel építésziroda lett.

A tenger kapuja nevet viselő, nagyvonalú és futurisztikus magyar terv megjelenésével idézi Sencsen város morfológiáját, a 19 milliós metropoliszt körülölelő hegyeket, egyben emléket állít a műfaj halhatatlanjainak is. A 170 ezer négyzetméteres kulturális komplexum tervpályázatán világsztár építészirodák sokasága versenyzett. A zsűri által is elismert magyar koncepcióterven pedig több mint harminc építész, szakági tervező és egyéb szakember dolgozott.

A ZDA különleges videófilmben mutatta be tervkoncepcióját, amely a budapesti Müpa tervezése óta a műterem legszofisztikáltabb munkája.

Esszenciája mindannak a tudásnak, tervezői szemléletmódnak és tapasztalatnak, amelyet a ZDA az elmúlt több mint húsz évben zengő terek tervezése során felhalmozott.  

Látványtervek: ZDA/The Greypixel

A rovat további cikkei