Idén is díjat nyert a Prágai Quadriennálé egyik magyar kiállítása: az Országok és régiók szekcióban szereplő winterreise.box a legjobb design díjában részesült.

A színházi látványtervezők világkiállításának díjait kedden este adták át Prágában. A zsűri szerint a nyertes installációban a zene, a tér és a színészi játék feszültsége az elkeseredettség egzisztenciális metaforáját teremti meg. „A kiállítás erősségei a nyers színészi játék, az elidegenedett zárka minden tárgyi attribútumával és a videórészletek, amelyek segítik a színházi előadás megidézését” – írja méltatásában a héttagú nemzetközi zsűri.

Az installáció, amelynek alkotói Devich Botond látványtervező és Tarnóczi Jakab rendező, az Örkény István Színház Winterreise című előadásának díszlete alapján készült. A Borsi-Balogh Máté főszereplésével és Kákonyi Árpád zongorakíséretével játszódó zenés monológ Franz Schubert Téli utazás című dalciklusán keresztül mutat be egy elmagányosodott létállapotot. A kiállítás nézője tizenkét részből álló videóinstalláción keresztül követheti végig a főhős magányos és mozdulatlan utazásának állomásait, a térben pedig az elmúlt napokban többször látható volt Borsi-Balogh Máté performansza.

A kiállítás fődíját, az Arany Trigát idén Ciprus vihette haza, míg a Diákkiállítás első díját Libanon nyerte. A PQ nemzetközi zsűrijének tagja volt D. Chase Angier látványtervező-rendező (Egyesült Államok), Serge von Arx építész, egyetemi tanár (Norvégia), Marianela Boán koreográfus (Kuba), Sven Jonke látványtervező (Horvátország), Sophie Jump látványtervező (Anglia), Asiimwe Deborah Kawe drámaíró-előadó (New York-Uganda), Rosane Muniz tervező-kurátor (Brazília). A PQ’2023 magyar kiállításainak főszervezője az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Magyarország a winterreise.box mellett a Merre tartunk? című installációval, továbbá Erkel László Kentaur A nyomorultak című előadáshoz készített makettjével vesz részt az eseményen. A Prágai Quadriennálé kiállításai június 18-ig látogathatók a prágai Holešovic piactér területén.

Fotók: Jakub Hrab