Húsz díjat osztottak ki a 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon, a fogyatékossággal élők nemzetközi filmes seregszemléjén, amelyen 60 filmet láthatott a közönség. A nagydíjat két magyar film, Az erdő védelmezője és a Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 centi alatt című alkotás nyerte.

A november 7. és 9. között zajló filmfesztiválon hat kontinens 33 országából beérkező 192 alkotásból 60 filmet mutattak be Budapesten. Az idei évben először Egerben, Szolnokon és Szombathelyen tartottak vetítéseket, kiegészítve a fővárosi helyszínt.

A beérkezett pályaművek között megtalálhatók voltak a fogyatékossággal élő, speciális filmesek munkái és a professzionális filmkészítők alkotásai is. A szervezők szakmai kerekasztal-beszélgetéssel, jótékonysági koncerttel és Gömbös Olivér Futottam Holdversenyt című könyvének zenés-verses bemutatójával várták az érdeklődőket.

Kollarik Tamás producer, filmrendező, a filmfesztivál fővédnöke úgy fogalmazott: „Az alkotás folyamata lélekemelő élmény, benne lenni vagy ezt segíteni hatalmas érték, a szervezők ebben a szellemben végzik munkájukat, nekik a film nem a hírnevet és a csillogást jelenti, hanem a szolgálatot, a társadalmi szolidaritást és az alázatot”.

Fábián Gábor, a szervező egyesület elnöke a célkitűzéseikről elmondta: a Magyar Speciális Mozgókép Egyesületnek és a fesztiválnak is kiemelt célja, hogy a mozgókép, a film eszközét a társadalom hátrányos helyzetű csoportjai számára is minél könnyebben elérhetővé és akár napi szinten felhasználhatóvá tegye.

A világháló segítségével a rendezvényt figyelemmel kísérhették annak a 33 országnak az alkotói is, akik pályáztak a fesztiválra.

A filmfesztivál nagydíjait két magyar film, Az erdő védelmezője és a Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 centi alatt című alkotás nyerte. Aranyszárny nagydíjat kapott a Ballada a három patkányról (Magyarország) és a 15 Years (Egyesült Királyság) című film. Az Arcaink nagydíjat a Naplemente! A legértékesebb arany a Földön (Magyarország) és a Water, Wind, Dust and Bread (Irán) című alkotás nyerte el.

Együtt nagydíjat kapott a Harmadnap (Magyarország) és a GOSIA@TOMEK (Németország) című film.

Különdíjjal jutalmazták a Csabi, a Szépséges szörnyeteg, a Történetek a telómból, a Veled-Melletted és a Riporter születik című magyar filmeket, továbbá a Romániában készült This World is My Arena, valamint az Egyesült Királyságból érkező Unconquered, Cross the Sky és The Singer című alkotásokat. Szintén különdíjat kapott az ásotthalomi filmes csoport.

A zsűri elismerő oklevélben részesítette a Fügefa Gyümölcsei Alapítványt, Kulcsár Bálintot és a Rum-Kastély EGYMI Médiaszakkörét.

A képen a Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 centi alatt című film stábja.