A fesztivál versenyprogramjában három magyar animáció is szerepelt: Dell?Edera Dávid Balkon című animációja mellett Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér Otthon, édes otthon, valamint Andrasev Nadja A nyalintás nesze című filmje.

balkon

 

Dell?Edera Dávid, a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció alapszakos hallgatójának Balkon című diplomamunkája olyan hatperces alkotás, mely egy lakótelep életébe nyújt bepillantást egy forró nyári napon. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból. Az artisztikus vizualitású, 2D és 3D technikát egyaránt alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről.

 

Dell?Edera Dávid így mesél a siker után: ?Kezdetekben a falra, az iskolapadra és a táblára rajzoltam, hogy szórakoztassam magam és barátaimat. Komolyabban 18 éves koromtól kezdtem el foglalkozni animációval és filmezéssel. Nem sokkal ezután felvettek a Budapesti Metropolitan Egyetemre. Tanulmányaim közben animátorként dolgoztam több reklámfilmben, játékban és videóklipben is. Tavaly végeztem a Metropolitanen. Az Annecyban töltött egy hét kiváló tapasztalat volt számomra. Rengeteg tehetséges alkotóval találkozhattam, különleges filmeket láthattam, ezért is volt hatalmas megtiszteltetés átvenni a zsűri díját. Talán a legszebb pillanat mégis az volt, amikor a hivatalos nagytermi vetítésen a közönség üvöltve tapsolt. Felejthetetlen élmény!?


balkon2

 

A Balkon diplomafilmterv korában 600 ezer forint támogatást kapott a Magyar Média Mecenatúra szakmai zsűrijének a Macskássy Gyula elnevezésű, animációs filmek létrehozását segítő pályázatán 2015-ben, így akkor a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak első nyertes filmterve volt az MTVA-NMHH mozgóképes pályázatain, és Dávid a hat támogatott alkotó közt olyan mesterekkel együtt kapott bizalmat, mint Jankovics Marcell és Richly Zsolt.