Az Aase-díjat magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják. A díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. Az alapító színésznő ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét: Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről a Színészkamara választotta kuratórium dönt. Idén Aase-díjat kapott Hullan Zsuzsa (Vígszínház), Spolarics Andrea (Budaörsi Latinovits Zoltán Színház), Megyeri Zoltán (Tatabányai Jászai Mari Színház), és Schneider Zoltán (Radnóti Színház).

A Bálint Lajos vándorgyűrűt Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye, maga is neves dramaturg, valamint Budapest Főváros Tanácsa alapította 1976-ban. Az alapító okirat értelmében a díjban évente felváltva egy-egy dramaturg, illetve művészeti titkár részesülhet emlékezvén a névadó Bálint Lajosra, aki mindkét foglalkozást művelte. 2019-ben Gáspár Ildikó dramaturg, rendező (Örkény Színház) kapta a gyűrűt.

Az Ivánka Csaba-díjat 2000-ben alapították. Ivánka Csaba emlékének ápolására a művész édesanyja és testvérei alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse a díjat. Az elismerés az alapítók szándéka szerint elsősorban olyan színházak társulataiban kerül átadásra, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. Az Ivánka Csaba-díjat idén Rancsó Dezső (Pesti Magyar Színház) kapta.

A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vették át.

Nyitókép: Peer Gynt a Nemzeti Színházban (1941)