Zalaegerszeg közössége minden évben nagyszabású rendezvénnyel ünnepli a magyar a kultúra napját, de a pandémia miatt idén erre nincs lehetőség. Balaicz Zoltán, a zalai megyeszékhely polgármestere kiemelte, hogy a TOP (Településfejlesztési Operatív Program) kétmillió forintot meghaladó támogatásával a magyar kultúra napjára, Kostyál László és Zóka Gyula koordinálásával készült album Németh János munkáit mutatja be.

A színes képekkel illusztrált könyv a zalaegerszegi születésű keramikusművész sokrétű munkásságát bemutató sorozat harmadik kötete. A 2004-ben indult sorozat első, Hirdette utcákon tereken című könyve a művész köztéri alkotásait tartalmazza, míg a Korsókra varázsolt legendák című, gazdagon illusztrált könyv 2008-ban jelent meg.

A harmadik kiadvány a kisplasztikáikról, szobrokról ad keresztmetszetet: az állat- és szentábrázolások, mitológiai alakok és jelenetek, valamint a népies figurák érdekes, izgalmas, világot jelenítenek meg. Németh János elmondta: a Göcsejből fakadó formavilágot építi át az ősi fazekas tárgyakra emlékeztető domborművekbe, szobrokba.

Zalaegerszeg díszpolgára, a Kossuth-díjjal és a Nemzet Művésze címmel elismert keramikusművész legújabb alkotását, a monumentális életfát az új ravatalozóban helyezik majd el.

Nyitókép: Németh János. Fotó forrása: egerszeginfo.hu.