Immár 28. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A verseny történetében most érkezett a legtöbb kép: 241 fotós 4114 felvételt küldött be, melyek közül az utolsó fordulóban 111 mű versengett – közölte a pályázat keddi online sajtótájékoztatóján a naturArt elnöke.

Fáth Péter elmondása szerint az idei kiírás hozta talán a legmagasabb színvonalú mezőnyt a verseny hosszú történetében:

az utolsó előtti körben szereplő mintegy 400 kép mindegyike alkalmas volt a kiállításra.

Végül a héttagú zsűri nagy viták után választotta ki 63 szerző 111 falra kerülő képét, majd ezek közül a díjazott alkotásokat; Az év természetfotósa címet elnyerő Potyó Imre kilenc képe szerepel a legjobbak között. 

Az év természetfotója egy megismételhetetlen „akciófotó”, amelyen egy karvaly éppen elejt egy citromsármányt – méltatta Pintér Csaba Légivadász című felvételét a szövetség elnöke.

Az év ifjú természetfotósa nagyon meggyőző portfólióval idén is Koncz-Bisztricz Tamás lett.

A pályázat 14 kategóriájában idén 14 különböző fotós végzett az első helyen, ami bizonyítja a magyar természetfotós mezőny erejét.

A Kezünkben a Föld kategóriát Gergely József, A madarak viselkedése kategóriát Hantai Péter, Az emlősök viselkedése kategóriát pedig Berendi Tibor nyerte.

Az állatok viselkedése kategória legjobbja Botos Éva lett, Az állatok és környezetük kategóriában Potyó Imre végzett az első helyen, míg Az állatok szemtől szemben kategória győztesének Marchart Pált választották.

Jantyik Tibor készítette idén a Növények és gombák kategória első díjas felvételét, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Török János nyerte, a Tájak kategóriában pedig Németh Tamás aratott győzelmet.

Az Élet a vízfelszín alatt kategória élén Előd László végzett. A Napnyugtától napkeltéig kategória legjobbja Horváth Zsolt, a Fekete-fehér természetfotók kategória első helyezettje Berényi Zsolt lett, míg A természet és a fenntartható energiatermelés kapcsolata kategóriában Radisics Milán képének ítélték az első díjat.

Radisics Milán: Szélerőműfarm az El Romeral-hegyen

Sztrehárszki Lili végzett az ifjúsági kategória élén.

Az Alexandra Kiadó idén is megjelentette a döntőbe jutott fotókból összeállított Az év természetfotói – Magyarország 2020 című kötetet.

A nyertes képekből rendezett kiállítást pedig december 31-ig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Nyitókép: Pintér Csaba: Légivadász. Fotók forrára: Naturart.