Negyedik alkalommal rendezték meg a Székelyföldi Grafikai Biennálét Sepsiszentgyörgyön, amelyen a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói és oktatói évek óta nagy sikerrel vesznek részt. A grafika biennálék sorában a sepsiszentgyörgyi rendezvényt Kelet-Európa és Románia legrangosabb művészeti-szakmai eseményeként tartják számon, amelyre jelentős nemzetközi sajtó- és szakmai figyelem irányul.

 

A 4. Székelyföldi Grafikai Biennáléra 41 országból 507 képzőművész nevezett be összesen 1238 alkotással. A biennáléra megjelent, 312 reprodukciót tartalmazó katalógus átfogó metszetét mutatja a kortárs grafika legizgalmasabb irányzatainak.

 

Idén a biennále kétezer eurós (620 ezer forint) fődíját Kamil Kocurek lengyel grafikusművésznek ítélte a magyar, lengyel és román szakemberekből álló nemzetközi bírálóbizottság. A lengyel művész a Szoba1 rézkarc, hidegtű, foltmaratás, mezzotinto, vegyes technikát alkalmazó alkotásával érdemelte ki az elismerést.

 

A nemzetközi zsűri döntése alapján a hat kiosztott díj egyikét, a Pulzus Art Center díját a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakirányának vezetője, Felsmann Tamás nyerte el ANTEQUAM INCIPIAS CONSULTA NO1 című munkájával. A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén először felajánlott díját (amelynek birtokosa kiállítási lehetőséget kap az egyetem aulájában) Cristian Aurel Opri? román grafikusművész kapta The Daily Lithograph című művével.