Átadták a Vidéki Színházak Fesztiválja díjazottjainak járó elismeréseket a Thália Színházban. A fesztivált harmadik alkalommal rendezték meg a teátrum évadnyitó programjaként, és idén szeptember 6. és 13. között nyolc nagyszínpadi, három stúdió előadás, valamint szabadtéri produkciók is várták a közönséget.

A meghívott előadásokat Koronczay Lilla újságíró, Kántor Viola szerkesztő, Szervét Tibor színművész, Egressy Zoltán író és Hetesi Mónika “közönség zsűritag”, valamint háromtagú diákzsűri értékelte.

A zsűri tagjai a szeptember 16-án rendezett díjátadón a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című előadásáért adták át a legjobb produkciónak járó díjat Rusznyák Gábor rendezőnek.

videki1

A legjobb férfi alakítás díját Kőszegi Ákos, a legjobb női alakítás díját pedig Trokán Nóra vehette át. Mindketten a kecskeméti Katona József Színház művészei, és a zsűri a Hosszú út az éjszakába című produkcióban nyújtott alakításukat ítélte a legkiemelkedőbbnek.

A zsűri két különdíjat is kiosztott: egyiket a Székesfehérvári Vörömarty Színház Pillangó című előadása kapta, míg a másikat Benedek Mari jelmeztervező, a Hosszú út az éjszakába és a Pillangó jelmezeiért.

A program végére született meg a döntés, hogy Fesztivál-díjat alapítanak, amelyet a fesztivál munkatársai, a zsűri és a közönség egyértelmű visszajelzése alapján adományoznak, és az a két színész kapja, aki a legtöbb díjazott művész és produkció mellett a legnagyobb közönségsikert aratta.

A két fesztiváldíjat Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház Bolha a fülbe, valamint Kubik Anna, a Csokonai Nemzeti Színház Régimódi történet című előadásában nyújtott alakításáért vehette át.