Fellép többek között a Porond Ifjú Csillaga-díjas, Guinness-rekorder Richter Kevin és csoportja új deszkaszámával, a Weiss Jr. csoport fliegende produkciójával, a Donnert, Richter és Ádám cirkuszi dinasztiák tagjai pedig közösen adnak elő egy lovasakrobata-számot. A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható lesz, a levegő-, zsonglőr-,akrobata-, gyorsöltöző-, görkorcsolya-, handstand- és illúziószámok mellett az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj- és kutyaszámok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócaik gondoskodnak. A Silver Power antik héroszokat idéző emelőszámukkal kápráztatja majd el a közönséget.

A cirkuszművészet azon művészeti ágak közé tartozik, amelyben kiemelten fontos a nemzedékről nemzedékre áthagyományozott tapasztalat és tudás: ez a fajta szemlélet tudta életben tartani évszázadokon keresztül a cirkuszművészetet. Erről szól ez a műsor, ezért a címválasztás is: Dinasztiák. Az apáról fiúra, az anyáról lányra áthagyományozott tudás minden családban különösen fontos: leginkább azok vagyunk, akiknek szüleink nevelnek minket, azok az első ismereteink, amelyeket tőlük tanulunk vagy lesünk el.

Ez a művészet abban különbözik a többitől, hogy itt nem „ciki” ugyanazt csinálni, mint az elődeid, a szüleid, a nagyszüleid. Itt akkor sincs kitaposott út, ha beleszülettél, hiszen a cirkuszművészetben nincs csalás és ámítás – még az illúziószámokban vagy a bűvésztrükkökben sem, azok is hosszú évek alatt tökéletesre csiszolt mutatványok: itt az számít, ami ott és akkor, a közönség előtt történik a porondon.

A cirkuszművészet egy különleges nyelv a maga viszonyaival és nyelvtanával, hangsúlyaival és intonációival. Aki pedig cirkuszművészként ebbe született bele, ezt a nyelvet meg tudja ugyan tagadni, ott tudja hagyni, de soha nem tudja kitörölni magából.

Erről szól csupa magyar fellépőt felvonultató Dinasztiák is: az átadásról, áthagyományozásról, a tanításról és tanulásról, a nemzedékek összekapcsolódásáról.

Nyitókép forrása: a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldala