Harmincöt alkalommal lesz látható Csajkovszkij mesebalettje advent első vasárnapja, 2022. november 27. és 2023. január 15. között a Magyar Állami Operaházban.

A diótörő november 27-i főpróbájára a Covid-járvány árváit támogató Regőczi István Alapítvány szervezésében csaknem 200 gyermek látogat el, míg december 18-án a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat csaknem ezer hátrányos helyzetű gyermeket hoz a mesebalettre az ország minden pontjáról és a határokon túlról. A gyermekmentő és a rendezvényt támogató MKB Bank egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka ez az előadás, hiszen Csajkovszkij karácsonyi balettje az ünnepi készülődés elengedhetetlen része. Szintén részben karitatív célokat szolgál a december 21-én délelőttre meghirdetett új előadás, amelynek páholyait a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságának szervezésében gyermekvédelmi intézményekben élő, nevelőszülőknél nevelkedő gyerekek és kísérőik foglalhatják el.

A Bohémélet főhőseinek padlásszobájába december 7-én, 8-án és 9-én idén is beköltözik a Bohém Kiskarácsony, amelyben az Opera Gyermekkara, valamint Kőrősi András, Rőser Orsolya Hajnalka, Nagy Zsófia és Fülep Máté magánénekesek, Felméry Lili és Taran Dumitru balett- és Stankowszky Eszter koncertmester, H. Zováthi Alajos (nagybőgő), Gjorgjevic Dóra (fuvola), Csongár Péter (klarinét), Ács Ferenc (trombita) zenekari művészek Bartal László vezényletével mutatnak be opera- és balettmesékből szőtt karácsonyi előadást fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű gyermekeknek, Aczél András rendezésében. Az Opera emellett idén is csatlakozik az MTVA Jónak lenni jó! jótékonysági akciójához, amely idén a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét támogatja.

2016 után újra eredeti formájában tér vissza az Operaház színpadára Wayne Eagling és Solymosi Tamás Diótörő-koreográfiája. A Rományi Nóra jelmezeivel 2015-ben felújított produkció az Andrássy úti dalszínház felújítása miatt 2017 óta az Erkel Színházban kisebb kompromisszumok révén volt látható. Most ezek elhagyásával ismét nagyobb színpadon, több táncossal, Vavrinecz Beáta díszleteivel, a kihagyott apróbb jelenetek visszaállításával tekinthető meg az előadás, eredeti pompájában.

A társulatban és Mária hercegnőként az előadásban december 10-én debütál Beck Maria principál. Az amerikai–orosz balettművész a közelmúltig a Sztanyiszlavszkij Nyemirovics-Dancsenko Moszkvai Akadémiai Zenés Színház együttesében töltött be azonos pozíciót. Szintén először táncolja az Operaházban a női főszerepet Yakovleva Maria, a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesének korábbi vezető szólistája, aki idén ősszel szerződött a Magyar Nemzeti Baletthez.

Ugyancsak a karácsonyi időszak elmaradhatatlan darabja Puccini Bohémélet című operája.

A párizsi bohémek szerelemmel és nélkülözéssel teli mindennapjait feldolgozó előadás immár 85 éve látható az Operaház aranykora legendás alkotóinak színrevitelében. Nádasdy Kálmán rendezése Oláh Gusztáv díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel idén december 3. és 30. között nyolc telt házas előadáson lesz látható. A főszerepeket kettő szereposztában László Boldizsár és Boncsér Gergely (Rodolfo), Pasztircsák Polina és Létay Kiss Gabriella (Mimì), Sándor Csaba és Azat Malik (Schaunard), Szegedi Csaba és Sándor Csaba (Marcello), Bretz Gábor és Bakonyi Marcell (Colline), valamint Sáfár Orsolya (Musetta) éneklik.

2019 óta az adventi időszak állandó darabjává vált Händel Messiás című oratóriumának mozarti átirata. A megváltó eljövetelét, szenvedéstörténetét és feltámadását feldolgozó, a Halleluja-tétel révén közismert kórusművet december 17-én és 18-án tűzi műsorára az Operaház koncertszerű formában, magyar nyelven. A szólista szerepeket Rácz Rita, Balga Gabriella, Horváth István és Bakonyi Marcell éneklik.

Az Operaház épületében az ünnepi hangulat megteremtéséhez egy, az aulában felállított két és fél méteres diótörőbábu és egy három és fél méter magas karácsonyfa is hozzájárul, több mint 200 díszét az Opera stratégiai partnere, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. biztosítja.

Az MVM OperaKaland részeként az Opera mind A diótörő, mind a Bohémélet főpróbáját elérhetővé teszi középiskolás osztályok számára is.

Nyitókép: jelenet A diótörőből. Fotó: Nagy Attila