Évszázad a magasban címmel dokumentumfilmet készített az Aeropark repülőmúzeum a magyar kereskedelmi repülés centenáriumára. A filmet a Polgári Repülés Világnapján, csütörtökön mutatták be a Budaörsi Repülőtéren, de online is elérhető a múzeum YouTube-csatornáján.

A film hivatalos bemutatójának a Budaörsi Repülőtér körcsarnoka adott otthont, ahol több száz szakember és repülésrajongó tekintette meg a jubileumra készült alkotást. A dokumentumfilm az Aeropark YouTube-csatornáján is elérhető.

1923-ban szálltak fel az első magyar légitársaságok repülőgépei menetrend szerinti útjaikra Bécs felé. A Malert (korábban Magyar Légiforgalmi Rt.) Mátyásföldről, az Aeroexpress Rt. gépe pedig a Gellért tértől, a Duna vizéről indult útnak.

A repülőmúzeum stábja számos helyen forgatott, hogy bemutassa a legérdekesebb magyar repülős helyszíneket, aviátorokat, típusokat és fordulópontokat az elmúlt évszázadból. Izgalmas történetek, különleges vállalkozások, fedélzeti és repülőtéri kulisszatitkok, pilótagenerációk, nem hétköznapi karrierek, historikus repülőgépek és heroikus értékmentések egyaránt feltűnnek a kétórás összeállításban. A film mintegy 40 szereplője a légiközlekedés elhivatott megszállottja, akik nemcsak hivatásukról, hanem magukról is mesélnek a dokumentumfilmben.

Az Évszázad a magasban premier előtti bemutatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dísztermében volt. A film elkészítését a Budapest Airport, az Aeroexpress, a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft. és a Wizz Air támogatta.

Nyitóképen utasok a MALÉV gépénél 1963-ban. Fotó: Fortepan / Lőw Miklós