Egymillió dollárért (412 millió forint) kelhet el Don McLean amerikai énekes-dalszerző és gitáros Vincent van Gogh előtt tisztelgő dalának kézirata egy novemberi New York-i árverésen.

A Vincent című szám eredeti, kézírásos szövegére november 11. és 13. között a New York-i Hard Rock Caféban és online lehet majd licitálni. A bevétel egy részét a Don McLean Alapítvány kapja.

A dal szövegét McLean ceruzával vetette papírra. Az értékes relikvia csak egyike az amerikai énekes-dalszerző több száz személyes tárgyának, amelyet árverésre bocsátanak a Julien’s aukciósház által szervezett aukción.

A 76 éves zenész elmondta: úgy döntött, hogy egy csomó dologtól megszabadul, köztük 25 gitártól, ékszerektől, fellépőruháktól és értékes óráktól.

Az 1971-ben megjelent Vincent című számot a híres holland festő Csillagos éj című képe inspirálta, a dal a Starry, Starry Night (Csillagos, csillagos éj) sorral kezdődik. Mint McLean felidézte, miközben a dalt írta, Van Gogh képét nézte.

A Vincent a zenész egyik leghíresebb száma az American Pie című albumról. Az American Pie című szám kéziratát 2015-ben 1,2 millió dollárért (495 millió forint) vásárolták meg egy árverésen.

Nyitókép: Don McLean 2018-ban egy berlini koncerten. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/POP-EYE/Christian Behring