fbpx

Döntés született a Köszönjük, Magyarország! pályázat cirkuszművészeti kategóriáiban

A Köszönjük, Magyarország! programba beküldött cirkuszművészeti pályázatok mintegy 80 százalékát ítélte támogatásra alkalmasnak a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért kuratórium.

Az ötfős kuratórium – Graeser József, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakmai vezetője; Török Ferenc, a Baross Imre Artistaképző Intézet oktatási szakembere; Donnert Károlyné, Picard Attiláné és ifjabb Nereus Lajos artisaművészek –  a mintegy 145 cirkuszművészeti pályázat csaknem 80 százalékát ítélte támogatásra alkalmasnak. A kuratórium tagjai figyelembe vették azt is, hogy mely artista zsánerszámok adhatók elő cirkuszon kívül is, esetlegesen egy-egy rendezvényen.     Az elnyert támogatási összegek arányában az artistaművészek meghatározott számú fellépést, a cirkuszi társulatok előadások megtartását vállalják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 milliárd forintos kerettel támogatja a független előadó-művészeket: színészeket, színházi dolgozókat, bábszínészeket, népzenészeket, néptáncosokat, cigányzenészeket, kortárs táncművészeket, könnyű- és komolyzenészeket, jazz zenészeket és artistaművészeket.     

A járvány elleni védekezés miatt jelenleg nem lehetséges rendezvényeket, előadásokat, koncerteket tartani, a független előadóművészek így több hónapnyi fellépti díjtól esnek el. A Köszönjük, Magyarország! pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a pandémiás időszakban támogatásban részesüljenek a szabadúszó művészek, akik a járványhelyzet elmúlása után a támogatásért cserébe fellépéseket, előadások megtartását vállalják. A művészeti ágak pályázatait egy-egy nemzetstratégia intézmény fogadta és bírálta el, az artistaművészekét a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A rovat további cikkei