A Duna-parti település, Kulcs, az 1920-as években lett népszerű nyaralóhely a fővárosi lakosság körében. Ma már Kulcsi Hatok néven emlegetik azokat a professzorokat, akik nem csak szabadidejüket, hanem szakmai vitákat folytattak az állatorvoslásról: Dr. Hutyra Ferenc, Dr. Jármai Károly, Dr. Kotlán Sándor, Dr. Guoth Gy. Endre, Dr. Marcis Árpád és Dr. Szepeshelyi Andor. A település fejlődéséért is sokat tettek, közutakat és kikötő építését kezdeményezték, így ma is sok intézmény és utca viseli nevüket.

DSCF1933aA köszöntők és előadások után a Faluház falán található emléktáblát koszorúzták, majd Pogány Gábor Benő alkotását avatták fel a szoborparkban. Az eseményen felszólalt L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára is. Kiemelte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatása nélkül nem készülhetett volna el az alkotás, amely Dr. Hutyra Ferenc szobra után a második a téren. Mint elmondta, terveik szerint minden évben bővíteni szeretnék a szoborparkot, létrehozva a ?magyar állatorvosi tudomány panteonját. Ennek a fantasztikus, igazán szép és egyedülálló szakmának a legjelesebb professzorainak tudunk így emléket állítani.? Hozzátette: hamarosan az Állatorvos Tudományi Egyetem kertjében a magyar kutyafajták fognak emlékművet kapni.

Dr. Sótonyi Péter, a Szent István Egyetem Állotorvos-Tudományi Karának dékánja Dr. Jármai Károly életét méltatta a hallgatóságnak, aki Dr. Hutyra Ferenc tanársegédje volt, majd az első világháborúban harcolt, később pedig a kórszövettannal foglalkozott: ?A mai napig hivatkoznak rá, hiszen a daganat- és víruskutatás egyik úttörőjét tisztelhetjük benne.? Kiemelte, hogy kutatásai mellett tanárként a fiatalokra is nagy hatást gyakorolt, tankönyveket is írt, többek között a kórbonctanról.

Az ünnepélyes leleplezés után fogadással végződött az Állatorvosi Emléknap.

Fotó: Mészáros Balázs