fbpx

Drámapályázat Szent-Györgyi Albertről

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a centenáriumi év alkalmából a „440 éve az oktatás és a tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottóval, az intézmény történetéhez, rangjához és szellemiségéhez méltó irodalmi mű megalkotására hirdeti meg nyílt pályázatát.

Az egyetem a 2021–2022-es tanévben ünnepli alapítása 440., Szegedre kerülésének 100. jubileumát, valamint megemlékezik Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásának 85. évfordulójáról.

A pályázatra minden egyéb műfaji megkötés nélkül olyan eredeti műveket várnak, melyek Szent-Györgyi Albert életének, szegedi tartózkodásának, illetve tevékenységének állítanak emléket, és megjelenítik az egyetem korabeli társadalmi környezetét, ezenfelül korhűen ábrázolják Klebelsberg Kunó egyetemalapító szerepét és kapcsolatát Szent-Györgyi Alberttel.

Pályázhat bármely természetes személy, belföldről és a határon túlról, állampolgárságára, tartózkodási helyére vagy életkorára tekintet nélkül.

A legjobbnak ítélt három pályamű díjazásban részesül:

  1. 3 000 000 forint
  2. 1 500 000 forint
  3. 1 000 000 forint
A pályázat beküldésének határideje: 2022. október 1.

Szent-Györgyi Albertnek, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas kutatójának, egykori rektorának kivételes életpályájáról az SZTE gazdag adattárral segíti a tájékozódást az online térben. Az SZTE honlapjáról és az SZTE centenáriumi ünnepségsorozatának honlapjáról is elérhető az SZTE Szent-Györgyi Albert Emlékoldal, ahol külön hírcsokor mutatja be a Nobel-díjas rektor életét. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár gyűjteményei elérhetők a Contenta repozitóriumok linkről. Az itteni dokumentumok, fotók és a Szent-Györgyi életét feldolgozó kötetek mellett újdonság az SZTE centenáriumát köszöntő digitális kiállítás: Szeged Nobel-díjasa, Szent-Györgyi Albert. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális kurzusai közül a Különszám: Szent-Györgyi Albert részletezi az egyik legismertebb egyetemi polgár fordulatokban gazdag életének főbb állomásait.

További információk: www.u-szeged.hu

A képen Szent-Györgyi Albert 1937. december 10-én átveszi a Nobel-díjat Stockholmban. Forrás: Behír.hu

A rovat további cikkei