fbpx

Dramaturgiáról nem csak dramaturgoknak

Mit csinál egy dramaturg? Mi minden történik a szöveggel az olvasópróba előtt? Milyen szerepe van egy színház műsorának, arculatának kialakításában a dramaturgnak? Az október 15-én és 16-án a Katona József Színházban zajlló Radnai Annamária Emlékkonferenciára a színház iránt érdeklődő nézőket is várják.

Az utóbbi évtizedekben sokrétűvé vált a dramaturgok munkája. Új, másfajta feladatok várnak a független társulatokkal, táncszínházakkal vagy épp sorozatokkal dolgozó dramaturgokra, mint a kőszínháziakra, és a kőszínházakban is változatosan alakul a főként szövegekkel és évadtervezéssel foglalkozó dramaturgok munkája. A Színházi Dramaturgok Céhe A dramaturgia és a dramaturg változó helyzete a 21. században címmel szervez kétnapos konferenciát, amelynek keretében több szempontból, hazai szemszögből és nemzetközi kitekintéssel is vizsgálják a dramaturg szerepét a kortárs művészeti térben, és bemutatják az utóbbi évtizedekben tapasztalt változásokat.

A konferencián 19 előadás hangzik el, amelyek a színháztörténet és a gyakorlati dramaturgia területeit is érintik. Kiderül, hogyan változott a klasszikus dramaturgi szerep, mit jelent egy dramaturg esetében a határátlépés, mit csinál egy teatrológus, és a résztvevők megismerhetik a „lábnyommentes dramaturgia” alapvetéseit is. Szó esik a dramaturg autonómiájáról, és az olyan speciális szegmensekbe is betekintést nyerhetnek a hallgatók, mint a rádió- vagy a magyar állami operaházi dramaturgia.

Az előadók minden esetben saját gyakorlati tapasztalataikat osztják meg, így az érdeklődők első kézből ismerhetik meg azokat a kérdéseket, amelyeket a Csehov-drámák vetnek fel, de tematizálódik az adaptáció Knut Hamsun Éhsége és Térey János Káli holtakja kapcsán, míg a közös alkotás lehetőségeit civilekkel zajló projekteken, részvételi színházi előadások, valamint a Hólyagcirkusz Társulat munkáin keresztül mutatják be.

Az október 15-én és 16-án, az aktuális járványügyi rendelkezések figyelembevételével megrendezendő Radnai Annamária Emlékkonferencia helyszíne a Katona József Színház K:antinja.

Részletes program itt.

Fotó: Horváth Judit

A rovat további cikkei