Mundruczó Kornél, az előadás rendezője szerint Sorokin A jég című regénye alapmű. A szerző azt állítja, hogy minden ideológia tud egyszerre pozitív és negatív lenni, attól függően, hogy ki használja, kinek a tulajdonában van. „Ez egy tökéletes metafora minden politikai irányzatot illetően, de akár a vallásra és annak működésére is. Egy olyan metafora, mint Richard Wagner gyűrűje” – mondta a rendező.

A drezdai művészeti központban október 24. és november 2. között rendezik meg a 89/19 – Vorher/Nachher (Előtte/Utána) fesztivált. A rendezvény résztvevői a berlini fal leomlása óta eltelt időszakot, azon belül is a múltfeldolgozás, a jelen analízise és a jövővízió témáját vizsgálják művészeti szempontból egy társadalmi átalakulások és átrendeződések sújtotta korban.

Az idén 10 éves Proton Színház előadása nem először szerepel a Hellerau műsorán: járt már itt a társulat a Nehéz istennek lenni (2011), a Demencia (2014), a Látszatélet (2016) és a Winterreise (2018) című darabbal.

A Vlagyimir Szorokin regényéből készült színdarab 2006-ban a Krétakör és a Trafó – Kortárs Művészetek Háza együttműködésében jött létre, 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színház tartotta műsoron. 2013-ban a Mundruczó Kornél és Büki Dóra alapította Proton Színház vette át a produkciót, amelyet részben új, részben az eredeti szereposztásban játszanak.

Az előadásban Bánki Gergely, Katona László, Kiss Diána Magdolna, Kovács Krisztián, László G. Attila, Mészáros Piroska, Monori Lili, Rába Roland, Scherer Péter, Szemenyei János, Terhes Sándor, Tóth Orsi és Zsótér Sándor szerepel.