A szeretet soha el nem fogy! címmel nyílt kiállítása október 26-án drMáriásnak a Godot Galériában.

A kiállítás címe Pál apostol Korintusiakhoz írt első leveléből, a szeretet himnuszából származik. A címadó idézet nem véletlen, hiszen a tárlaton további idézeteket és azokhoz kötődő jeleneteket, festményeket láthatunk. A régi bibliai kerettörténetek szereplőit drMáriás a közélet szereplőivel helyettesítette, ezáltal is újraértelmezve, jelenbe helyezve az ismert és a kevésbé ismert történeteket. A képeken így láthatjuk, hogy Szent Máté Péter átadja a szeretet stafétabotját Szent Elton Johnnak, továbbá Orbán Viktor, Áder János és Mészáros Lőrinc szentháromságként ábrázolt alakját. drMáriás kölcsönvette a nagy, egyetemes festők stílusát is, így a tárlaton találunk például Modigliani és Van Gogh stílusában megfestett portrét többek között Liptai Klaudiáról, Sztálinról és Kádár Jánosról is.


173_600x337.png
Szent Máté Péter átadja a szeretet stafétabotját Szent Elton Johnnak
100x80, akril, gyöngy, 2017

A festő pop-arthoz közeli stílusa tompít vagy érdekes aláfestésként szolgál az olykor komolyabb felütésű ábrázolásokhoz: a drMáriás színes, gyermekrajzokat imitáló, naivitást tükröző ábrázolásmódja, valamint a történelem és a közélet jelentős vagy népszerű alakjainak megjelenítése közti differencia erősen groteszkbe hajlik. A képeivel a festő így amellett, hogy kifigurázza világunkat és annak szereplőit, az ellentétek által az igazságokra is rávilágít, és azokat szarkasztikus humorral viszi vászonra.

drMáriás nemcsak itthon, de külföldön is szerepel képeivel: részt vett a Pekingi Biennálén, november 3-án pedig New Yorkban nyílt kiállítása a szentendrei Vinczemill papírmerítő műhely által a régebbi festményeiből készített lenyomatokból. Ez utóbbiak itthon először a Godot-kiállításon láthatók.


23622059_1616320441768549_7568905393293908746_n_600x475.png
A Paradicsomban
80 x 100 cm, akril vásznon, 2017
Fotó: drMáriás Facebook-oldala

drMáriás A szeretet soha el nem fogy című kiállítása október 26-án nyílt meg a Bartók Béla úton található Godot Galériában és meghosszabbított nyitvatartással december 2-áig várja az érdeklődőket.

drMáriás festőművész, vagyis Máriás Béla Belgrádban tanult művészetet és 1991-ben költözött Magyarországra. Művészetét a harsány és kritikai hangvétel, az irónia és a szarkasztikus humor jellemzi, stílusában megtalálhatóak az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrelaizmus eszközei.