Selejtesek
A Selejtesek című előadás szereplői

Míg 2017-ben és 2018-ban monodrámákat és storytelling előadásokat játszottak a fesztiválon, idén már kamaraszínházi produkciók várják az érdeklődőket azzal a céllal, hogy megmutassák a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Németországból, Csehországból, Romániából és Magyarországról érkező előadók mutatják be a cigányság múltjáról és jelenéről, hétköznapi kihívásairól ? az oktatás, az egészségügy területén, a migráció, integráció és asszimiláció kérdéseiben ? szóló történeteket. Balogh Rodrigó, a színház művészeti vezetője és a fesztivál igazgatója a következőképpen nyilatkozott: ?Az eddigiekben egy-egy hős szemszögéből mutattunk be előadásokat, idén azonban az eltérő szempontok, a roma és nem roma közösségek sokszínű viszonyai kerülnek fókuszba.? Az előadásokat magyar és angol nyelven feliratozzák, valamint szinkrontolmács is segíti majd a hazai és külföldi nézők számára a megértést.

RomaHosok_plakat


Augusztusban két előadást is tartanak ?dübörgő ifjúság? témakörben, melyben olyan fiatalok szerepelnek, akik felhívják a figyelmet munkájukkal az új generáció nehézségeire és aktivitására, a szeptemberi műsorokhoz tartozó idézet pedig a ?tetemre hívás? ? sor került a történelem megidézésére, valamint egy fiatal lány halála előzményeinek körüljárása.


So kheren amenca! /Örök nyaralás!

A darab valós eseményen alapszik: egy Németországban született, onnan nemrégiben kitoloncolt délszláv származású testvérpár története, a berlini Gorki stúdiója és a bécsi Romano Svato közös produkciója. Az alkotókkal együtt tartott közönségtalálkozóval egybekötött bemutató augusztus 24-én lesz az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér színpadán.

SoKherenAmenca_Orok_nyaralas
Örök nyaralás!

 

Selejtesek

Az előadás fiatal szereplői az egészségügyben tapasztalható tébolyt igyekeznek érzékeltetni, hogy aztán feltegyék a legfontosabb kérdést: a panaszkodáson túl mit tehet az ember, hogy javítson a helyzeten? A Selejtesek a Független Színház Magyarország saját darabja, a nyilvános főpróba és az ősbemutató is az RS9 Színház Vallai kertjében lesz, előbbi augusztus 23-án, utóbbi pedig 25-én. Az előadás után közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal.


Pindral

A cseh ARA Art társulat előadásában a roma történelem új formában való megidézésére kerül sor új formában, cirkuszi elemekkel bővített formanyelven. Egy idős roma asszony történetmesélésén keresztül ismerhetik meg a nézők a cigányság eredetlegendáját, újkori történelmét, a holokausztot és az államszocialista rendszer asszimilációs gyakorlatát.

Pindral


Ki ölte meg Szomna Grancsát?

Egy fiatal roma lány történetét ismerhetjük meg, akit sem a családja, sem az iskola nem támogat a továbbtanulásban, hiába szeretné nagyon. Az előadás valós történeten alapszik, a lány vívódását több nézőpontból is megismerik a nézők, miközben élesen kirajzolódik a közös felelősség kérdése is.

Szomna_Grancsa
Ki ölte meg Szomna Grancsát?

A bukaresti Giuvlipen társulat produkciójának bemutatója és az alkotókkal való közönségtalálkozó szeptember 15-én lesz az RS9 Színház Vallai kertjében.