Az 1943. augusztus 17-én született, olasz-ír Robert Mario De Niro Jr. félénk gyerek, aztán zűrös kamasz, de már tizenéves korábban elkezdett a színészettel foglalkozni. A színházi fellépéseket a ?70-es évektől a mozis feltűnések követték. Az, hogy Lee Strasberg színiiskolájában tanult, minden alakításán látszik: olyan mély átéléssel áll hozzá az összes karakterhez, amely átüt a vásznon. Talán az egyik legérdekesebb mindegyik közül A keresztapa második része, amelyben úgy alakította a Vito Corleonét, hogy figyelembe kellett vennie Marlon Brando korábbi játékát ugyanebben a szerepben. Francis Ford Coppola filmjéért kapta első Oscar-díját, amelyet aztán még egy követett A dühöngő bikáért. Jake La Motta szerepéért a method acting jegyében 30 kilót hízott. Az önéletrajzi alkotást Martin Scorsese rendezte, akivel többször is dolgoztak együtt karrierjük során, legutóbb az 1995-ös Casinóban.

Robert_DiNiro_01_148_d

 

Pályafutásából nehéz néhány szerepet kiemelni, de feltétlenül meg kell említeni az instabil Travis Bickle-t a Taxisofőrből; a nagy port kavart A szarvasvadász egyik főszerepe; a Volt egyszer egy Amerika vagy a Brazil-beli alakítása stb. A már fent említett filmek mellett az Aki legyőzte Al Caponét, a Nagymenők és a Szemtől szemben miatt is a maffiafilmek egyik állandó jellegzetességének lehetett tekinteni. Utóbbiban dolgozott együtt először Al Pacinóval úgy, hogy közös jelenetük is volt (ellentétben A keresztapa második részével).

 

De Niro karrierje viszont a 2000-es évektől nem az igazi: a hol jobban (Apádra ütök), hol kevésbé szórakoztatóan (Last Vegas) sikerült vígjátékok mellett már kevesebb igazán kiemelkedő szerepben láthatjuk (Mindenki megvan). Legközelebb Anne Hathaway oldalán A kezdő című filmben tűnik fel, amelyet szeptember 24-től vetítenek a hazai mozikban.

Forrás: Wikipédia, Port.hu