wiki

A mélységében és mennyiségében is egyedülálló tárlat előképének számító ?Donaumetropolen ? Bécs és Budapest a dualizmus korában? című fotókiállítás 2015. április 20. és június 2. között a bécsi Ringturm építészeti galériájában volt látható, melynek anyagát a kurátorok ? Adolph Stiller, Szabó Csaba és Tamáska Máté ? eleve úgy állították össze, hogy az nem csupán a bécsiek, hanem a budapestiek számára is érthető legyen.

 

A budapesti bemutatóhoz a Várkert Bazár kiállítási terei különösen alkalmasak, hiszen így méltó környezetben, egy reprezentatív történeti épületben, a turisták és a helybeliek által is kedvelt helyen látható a tárlat, melynek külön aktualitása, hogy 2015-ben ünnepelte 150 éves évfordulóját a bécsi Ringstrasse, illetve az egy évszázada zajlott első világháború évei vetettek véget az ikerfővárosok közös történeti fejlődésének.

 

A fotókiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak, melyek kicsiket és nagyokat egyaránt elkalauzolnak a dualizmus korabeli fővárosokba. A tárlatot akár szervezett városi séta keretében is megtekinthetik az érdeklődők: a Hosszúlépés programján résztvevők számos történelmi érdekességet tudhatnak meg a Monarchia-korabeli Pestről és Budáról, valamint mindarról, amit a Duna jelentett a birodalmi városoknak. A séta a Várkert Bazár fotókiállításán zárul, és mélyíti el a szerzett ismereteket.

 

A kiállítás hétfő kivételével minden nap 10.00 és 18.00 óra között tekinthető meg a Déli Palotákban 2016. május 29-ig.

 

Az összesen 75 tablóba összeállított, mintegy 300 korabeli fényképet felvonultató kiállítás fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, társfővédnöke pedig Dr. Michael Häupl, Bécs főpolgármestere.

Fotó: Wikipédia