fbpx

Dupla koncerttel és ünnepi fesztivállal indítja jubileumi évadát a Concerto Budapest

Szeptember 23-án és 24-én Baráti Kristóf és Ránki Dezső szólójával, Bartók, Bach és Mahler műveivel kezdi meg jubileumi évadát a Zeneakadémián a Concerto Budapest szimfonikus zenekar, amely október 8-án a Magyar kincsek ünnepével várja a közönséget.

Az idei évadhoz több kerek évforduló is kapcsolódik, hiszen Keller András 15 éve vette át zeneigazgatóként és vezető karmesterként az akkor 100 éves fennállását ünneplő zenekart. Meghívására a zenei világ két legendája, Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is csatlakozik a Concerto Budapesthez a jubileumi szezonban.

Mint írják, az új évadot két különleges hangversennyel nyitja meg a Zeneakadémián a Concerto Budapest. Szeptember 23-án, pénteken este fél nyolctól a zenekarral Baráti Kristóf hegedűművész lép pódiumra, akivel Bartók Béla II. hegedűversenyét szólaltatják meg.

Baráti Kristóf hegedűművész. Fotó: Valuska Gábor

Másnap, szeptember 24-én, szombaton szintén 19 óra 30 perctől Ránki Dezső szólójával Johann Sebastian Bach két billentyűs hangszerre írt versenyműve, a d-moll és az A-dúr zongoraverseny hangzik el.

A szünet után mindkét hangversenyen Gustav Mahler I. szimfóniája, a Titán szerepel műsoron, az est karmestere Keller András zeneigazgató. A szeptember 23-i első nyitókoncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti, a szünetben stúdióbeszélgetés hangzik el Keller Andrással.

A két hangversennyel indul a jubileumi évad a Concerto Budapestnél,

amelynek vezetését 15 éve, 2007. augusztus 1-jén nemzetközi pályázaton nyerte el Keller András, a világhírű, idén 35 éves Keller Quartet alapítója. Csatlakozik a zenekarhoz a zenei világ két meghatározó egyénisége, első vendégkarmesterként Eötvös Péter zeneszerző és rezidens művészként Mihail Pletnyov zongoraművész.

Keller András méltatása szerint mindketten a világ legeslegjobb zenészei közé tartoznak. Pletnyov fenomenális zongoraművész és ugyanolyan fenomenális karmester is, Eötvös Péter napjaink egyik legnagyobb komponistája és egyik legnagyobb dirigense – idézik a zeneigazgatót.

„Mindkét minőségükben jönnek hozzánk. Ez óriási alkotói szövetséget jelent a Concerto életében, ami a zenekar művészeinek zenei világát jelentősen gazdagítja”– fogalmazott a zeneigazgató. Mihail Pletnyovval és Eötvös Péterrel október végétől májusig a Concerto Budapest több koncertjén és fesztiválján is találkozhat a közönség.

„A Magyar kincsek ünnepe egy kaleidoszkóp, ahol különböző műfajok találkoznak” – így ajánlja Keller András az évad első ünnepi fesztiválrendezvényét, amelynek hangversenyei október 8-án 15 órától várják a közönséget a Zeneakadémián.

A holnap csillagai című koncerten 15 órától fellépnek a Virtuózok zenei tehetségkutató ifjú felfedezettjei, Kelemen Gáspár, Teo Gertler, Lugosi Dániel Ali és Boros Mihály, akik Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Bartók Béla és Dubrovay László műveit szólaltatják meg.

Az egyik legismertebb népzenei formáció, a Muzsikás együttes Petrás Mária énekessel és Balogh Kálmán cimbalmossal, valamint Kacsó Hanga és Szabó Dani duójával ad koncertet 17 órakor.

Ezt követően 19 óra 30 perckor a Concerto Budapest zenekar és Keller András hangversenyén Liszt h-moll szonátáját adja elő Várjon Dénes zongoraművész, majd Bartók egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára hangzik el Vörös Szilvia és Bretz Gábor főszereplésével.

„Ezen az ünnepi eseményen a feltáratlan, új vagy csiszolódó nemzeti kincseink kapják a főszerepet, amit szeretnénk zenész barátainkkal és közönségünkkel közösen évről évre megünnepelni” – zárja Keller András az évadnyitó események bemutatását.

Nyitókép: Keller András és a Concerto Budapest. Fotó: Mudra László

A rovat további cikkei