Idén kilencedik alkalommal rendezik meg az Echo Nyári Akadémiát a Fejér vármegyei Fehérvárcsurgón Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész irányításával.

Fülei Balázs. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Fülei Balázs. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A szervezők tájékoztatása szerint a július 14. és 21. között a Károlyi-kastélyban megtartandó kurzus egy hét elmélyült és intenzív műhelymunkára várja a fiatal hegedűsöket, brácsásokat, csellistákat és zongoristákat, esténként pedig neves előadóművészek koncertjeivel szórakoztatja a zeneszerető közönséget.

A kastély tágas termeiben az elmúlt nyolc évben kialakult oktatási rend szerint reggeltől délutánig hangszeres órákat tartanak: idén Varga Oszkár hegedűművész és Ludmány Dénes brácsaművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán teremben tanít. A vonóskurzusokon Dani Imre zongoraművész is közreműködik.

A világ számos pontjáról érkező résztvevők kamaraórákat szintén látogathatnak, akár tanáraikkal is zenélhetnek együtt. A szervezők szerint fontos, hogy mindenki játszhasson közönség előtt, ezért aki késznek érzi a produkcióját, felléphet a délutáni kávékoncerteken, valamint – természetesen – a záró hangversenyen.

Az Echo Nyári Akadémia nyitó hangversenyén a tanárok lépnek fel Schumann és Brahms zongoranégyeseivel, július 16-án francia kamarazenei estet ad Debussy, Poulenc és Franck műveivel Maria Trepashko és az Echo Nyári Akadémia egykori hallgatója, Farkas Botond. Július 17-én Fülei Balázs előadással egybekötött zongoraestjét hallgathatják meg Grieg és Bartók népzenei ihletésű műveiből, másnap a Korinda Zenekar lép fel.

Július 19-én a világhírű magyar gitárművész, Csáki András koncertjét hallgathatják az érdeklődők, majd Szalai András cimbalomművész Fülei Balázzsal játszik válogatást Liszt Ferenc kései műveiből cimbalom-zongora átdolgozásban. A zárókoncertet július 20-án este rendezik, itt egy változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.