A június 8-ig tartó vetítéssorozat 14 filmritkaságon keresztül idézi meg az olasz kultúra, táj és nyelv szépségeit. A 2019/20-es évad nagy hangsúlyt fektet az észak-olasz régiókra.

A műfajilag változatos, vígjátékokban is bővelkedő sorozat nyitódarabja december 2-án Giuseppe Tornatore Oscar-díjas rendező Arany Pálmára jelölt, Mindenki jól van című filmje lesz, amelynek zenéjét Ennio Morricone szerezte. A történetben Marcello Mastroianni egy megözvegyült, nyugdíjas szicíliai kishivatalnokot alakít, aki elhatározza, hogy felkeresi évek óta nem látott gyermekeit. A Nápolytól Torinóig tartó út számos meglepetést tartogat számára.

Mindenki jól van

Matteo Oleotto A csodabogár című vígjátéka, valamint Caterina Carone Téli mese című alkotása Itália legészakibb sarkaiba, a szlovén határ melletti Goriziába és a dél-tiroli Alpokba kalauzolja a nézőket.

Több történet szól Észak- és Dél-Olaszország találkozásáról. Gianni Amelio Arany Oroszlán-díjas Szicíliai testvérek mozijában, valamint Luchino Visconti Rocco és fivérei című Ezüst Oroszlán- és Golden Globe-díjas drámájában egy-egy déli család próbál szerencsét északon, míg Luca Miniero Isten hozta délen! vígjátékában egy lombardiai postamestert küldenek el Nápoly környékére.

Isten hozta délen!

A Berlinalén Fipresci-díjjal jutalmazott Dafne című film Down-szindrómás főhősnőjével Toscanába, míg Vittorio De Sica Oscar-díjas rendező Finzi-Continiék kertje antifasiszta alkotásával Emilia-Romagna régióba, a háború előtti Ferrarába utazhatnak el a nézők.

Federico Fellini századik születésnapján, január 20-án vetítik az olasz neorealista rendező Amarcord című 1973-as vígjátékát, amely a két háború közötti Riminibe kíséri el a közönséget.

Nápolyban és az olasz délen játszódik Jack London regényének Itáliába helyezett filmfeldolgozása, A Sanita negyed polgármestere, amely Martin Eden és Eduardo De Filippo drámája alapján mai környezetben játszódik. Ugyanerre a vidékre utazhatunk el Francesco Rosi Kezek a város felett című klasszikus korrupciós történetével is, amelynek főszerepét Rod Steiger alakítja. A műsorban szerepel még Roberto Faenza Marianna Ucría című 18. századi kosztümös meséje is.

A Sanita negyed polgármestere

Az évadot június 8-án Gianni Di Gregorio Rómában játszódó, Vénasszonyok nyara című, Arany Oroszlánra jelölt vígjátéka zárja.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A sorozat részletes programja megtalálható az Uránia honlapján.