A Petőfi-emlékévhez kapcsolódva, 2023. május 12-én nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeumának legújabb, időszakos kiállítása Széphalmon.

A tárlat az utazó, a folyton úton lévő, a felfedező, a hazafelé tartó Petőfi Sándort állítja a középpontba, akinek az utazása jóval többet jelentett a fizikai helyváltoztatásnál: lelki és szellemi utat is bejárt, élményeket szerzett, fejlődött.

Az Egész uton haza felé – Petőfi vándorlásai című kiállítás az 1844 és 1847 közé eső életszakaszt jeleníti meg. Saját szavaival meséli el kalandjait Petőfi a tárlaton, hiszen a falon a költő-író szövegei veszik körül a látogatókat. Petőfi költőként vált ismertté, elismertté, azonban mint prózaíró is jelentős: utazásai során jegyzeteket, útirajzokat is készített, ezekre is épít a kiállítás.


6474a36595f181e543591397.jpg
A kiállítás Petőfi verseinek szereplőit bemutató részlete. Fotó: A Magyar Nyelv Múzeuma

A Petőfi vándorútját bemutató térben múzeumpedagógiai rész is található. Három asztal kínál lehetőséget a 19. századi utazási kultúra és egy másik fizikai-szellemi út, a János vitéz további megismerésére. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozást is tartanak az Egész uton haza felé – Petőfi vándorlásai kiállításon.

Nyitókép: A Magyar Nyelv Múzeumának Egész uton haza felé – Petőfi vándorlásai című kiállítása Széphalmon. Fotó: A Magyar Nyelv Múzeuma