A Holdra és a csillagok közé is elrepít a Csíkszerda kórus két egyfelvonásos, kizárólag énekhangokra komponált operája. Az apokaliptikus történetek a zene és a közösségi történetmesélés gyógyító erejét kínálják egy nem kevésbé apokaliptikus kornak.

A Csíkszerda kórus formabontó, kortárs és emberközeli előadásait 2009 óta egyre több elkötelezett rajongó követi figyelemmel. A kórus fellépései már csak azért is eseményszámba mennek, mert egy-egy előadást csak néhány alkalommal adnak elő, majd újabb projektbe fognak. Repertoárjuk a barokk művektől a népdalokon át a kortárs darabokig terjed. Legújabb műsoruk a kórus formabontó világán belül is különlegesnek számít:

az április 30. és május 8. közötti hétvégi napokon egy-egy este programjában két olyan rövid, egyfelvonásos opera szerepel, amelynek szerzője a kórus karnagya, Tóth Árpád.

A Kórusok éjszakája-rendezvényekről és TED-videókból is ismert karizmatikus kórusvezető az elmúlt bő évtizedben megváltoztatott mindent, amit a kóruséneklésről gondolunk. A több mint százfős közösség azóta gyermek- és kamarakórusokkal is kibővült, a Csíkszerdából pedig valóságos mozgalom lett: olyan emberek közössége, akik minden fellépésükkel a zene és az együtt alkotás gyógyító erejét hirdetik.

A most debütáló Csillagok szerelmesei és a három éve bemutatott, most felújított A Hold gyermeke is jóval szélesebb közönséget ragad magával, mint a kortárs operák általában. Az őstípusokból építkező, népmesei és mitikus gyökerű történetek egyes pillanatokban sokkolóan aktuális felhangokat kapnak.

A két egyfelvonásos darabot mindössze hat alkalommal, április 30-án 16 és 19 órakor, május 1-jén 16 órakor, május 7-én 16 és 19 órakor, valamint május 8-án 16 órakor tekinthetik meg az érdeklődők Budapesten, a Rhema Konferenciaközpontban. Jegyek a csikopera.hu oldalon vásárolhatók.

Nyitókép: Csíkszerda kórus: A Hold gyermeke. Fotó: Csíkszerda/Bánsági Péter