Egressy Zoltán Gordiusz című darabjával kezdi az évadot kedden a Zichy Szín-Műhely, amelynek 2021/22-es repertoárján magyar kortárs szerzők és klasszikusok, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes és Petőfi Sándor művei is szerepelnek.

Folytatódik a színház fiatalokat megszólító sorozata, a Színház az iskolákba megy, ahogy a Lázár Ervin-program is, amelyben Csukás István Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékával járják az ország tankerületeit.

A Gordiusz című darab ősbemutatóját a Zichy Szín-Műhely március 13-án tartotta online, az eSzínház közvetítésében. Szeptemberben már élőben tekintheti meg a közönség a darabot Fekete Linda, Gubik Ági és László G. Attila szereplésével. Léner András kiemelte: a pandémia mindennapos kihívást jelent az emberi kapcsolatokban is, Egressy Zoltán új vígjátékában pedig egy kissé ellaposodott házasságban élő férj és feleség mindennapját, viszonyát szétziláló, újra összetákoló folyamat részesei lehetnek a nézők. A Gordiusszal a színház részt vesz a szeptember 17. és 26. között megvalósuló eSzínház Fesztiválon is.

A teátrum másik fontos bemutatója a Színház az iskolákba megy sorozat folytatása. Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából a World of Pilinszky Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek címet viselő összművészeti előadást mutatják be, amely a költő négy meséjét foglalja magába. Az előadást Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával közösen hozták létre a színműhely alkotói, a zeneszerző Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes vezetője. Az előadás atmoszféráját megteremtő animáció Karcis Gábor munkája.

A produkció középpontjában az emberi kapcsolatok, a társkeresés és a társas lét áll. Az előadásban egyenértékű az irodalmi alkotás, a színpadi jelenlét, a vizuális megjelenítés és a zene. A produkció versszínházi monodráma, amelyben a színész-mesélő beszél és játszik a színpadon, azonban vetített formában megelevenednek a mesék egyes szereplői is, mint egy számítógépes játék karakterei.

A színház harmadik fontos premierje Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadás. A készülő összművészeti produkció alaptematikája az Aranyecset című műre épül. Az előadással az általános iskolás diákokat szeretnék megszólítani. A meséket, verseket hangban, zenében is megjelenítik az alkotóműhely zenei vezetője, Szitha Miklós segítségével. A darab rendezője Léner András.

A 2022-es Petőfi-emlékévhez kapcsolódva a Színház az iskolákba megy elnevezésű sorozat részeként hozzák létre a költőről szóló előadást az évad második felében. Az Eleven ősz szeptember 17. és 19. között zajló programsorozatára a teátrum az Arany balladák női szemmel című workshoppal készül, amely szeptember 19-én valósul meg az Óvóhely Kultúrbunkerben.

Képek: a Gordiusz című darab szereplői. Forrás: Zichy Szín-Műhely