_d0a6846__copy_1_600x413.png
A Cecei Évát alakító Barta Ágnes és a Bornemissza Gergelyt játszó Berettyán Nándor


A Nemzeti Színházban március 9-én bemutatott Egri csillagok című előadást ? Gárdonyi Géza regényét, valamint Zalán Tibor művét felhasználva ? Vidnyánszky Attila rendezte, aki az MTI-nek elmondta: az Egri csillagok a legszeretettebb, a legsikeresebb magyar regény. Valahol ott van minden felnövő gyerek lelkében. A filmet mindenki látta és remélhetőleg még mindig sokan olvassák a történetet ? mondta.

A produkcióban negyven táncos lép színpadra. Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a próbák két hónapig tartottak, de már csaknem két éve dolgoznak az előadáson Székely László díszlettervezővel és a színpadi adaptációt készítő Zalán Tibor íróval. Mint felidézte, Zsuráfszky Zoltán társrendező, koreográfus két éve kereste meg az ötlettel, hogy állítsák színpadra a művet. Eldöntöttem, hogy nem táncjátékot készítünk, hanem a regényt állítjuk színpadra ? mondta, hozzátéve: javasolta, hogy emeljék be a gyerekek szemszögét a történetbe, így írta meg Zalán Tibor a színpadi változatot. Egy csapat várbeli gyerek egy biztonságos helyről ? ahová a felnőttek zárták őket, nehogy bajuk essen az ostrom alatt ? figyelik az eseményeket. Az ő szemükkel látják a nézők a felnőttek ? Bornemissza Gergő, Cecey Éva, Dobó, Jumurdzsák és többiek ? történetét.

Az előadás ismertetőjében is Vidnyánszky Attilát idézik, aki szerint hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. ?Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni" ? fogalmazott.


_d0a6800__copy_1_600x417.png
A Török Bálintot játszó Szalma Tamás és Szulejmán szultán megformálója, Bodrogi Gyula(balról jobbra)

Zalán Tibornak a színház honlapján olvasható szavai szerint a könyvet elsősorban alapanyagként, és nem sorvezetőként használta fel a színpadi műhöz. Kettős cél vezérelte: ne csalódjék a műben az, aki már olvasta a regényt, aki pedig nem olvasta, kapjon kedvet az elolvasásához.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője korábban elmondta: első közös munkájuk a rendezővel a Körhinta volt, melyet a Csíksomlyói passió követett. A koreográfus elmondta, hogy táncosokkal, színészekkel, gyerekekkel mintegy hetvenen, nyolcvanan lesznek a színpadon.

A darabban mások mellett Horváth Lajos Ottó, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szalma Tamás, Bodrogi Gyula, Varga József, Barta Ágnes, Schnell Ádám, Olt Tamás, Söptei Andrea, Rubold Ödön, Rácz József, Bordás Roland, Szabó Sebestyén László, Csurka László és Katona Kinga játszik. A jelmeztervező Bianca Imelda Jeremias, a táncdramaturg-koreográfus Zs. Vincze Zsuzsa.


_d0a6640__copy_1_600x404.png
Középen a Jumurdzsákot alakító Schnell Ádám

A Kultúra.hu interjút is készített a két főszereplővel, a Cecei Évát alakító Barta Ágnessel és a Bornemissza Gergelyt játszó Berettyán Nándorral, mely hamarosan olvasható lesz az oldalunkon.

További képek az előadásról a Kultúra.hu Galériájában láthatók.

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond