„Róma olyan, mint egy édesanya, aki az idetérőket átmelegíti, táplálja, gondoskodik róluk és a biztonságot jelenti. Minden ember igénye az, hogy legyen az életében egy biztos pont, ahová visszatérhet, amibe kapaszkodhat, ahol örök értékekkel találkozhat. Ami a szabadságot jelentheti. Valami ilyesmi lehetett a megtartó ereje a második világháború utáni Rómának is, ahová 1947 telén érkezett Nemes Nagy Ágnes és férje, Lengyel Balázs ösztöndíjjal. A mostani helyzetben talán még inkább átérezhetjük, mit jelentett számukra Róma derűje, békéje, szépsége” – vallja Ughy Szabina költő, a Nemes Nagy Ágnes-turné egyik meghívott vendége.

Nagy sikerű könyvbemutatóval, irodalmi beszélgetéssel és az Egy másik Róma című melodráma premierjével indult az olaszországi Nemes Nagy Ágnes-turné. A száz éve született, Kossuth-díjas alkotó tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi eseménysorozatot indított januárban, ennek első külföldi utazása márciusban a háromállomásos olasz út, melynek során Rómában, Nápolyban és Cassinóban találkozhat a közönség irodalmi és zenés programokkal.

„Küldetésünk, hogy bemutassuk, a magyar irodalom mindenhol a világban otthon van. Pilinszky, Nemes Nagy, Lengyel Balázs, Weöres és Toldalagi számára nemcsak kiszabadulás volt ez az utazás nyolcvan éve, de ihlet is: a tenger, a város, az aventinusi gregorián ének, a világ felfedezése verseikben visszaköszön. Íróvendégeink erre reflektálnak a napokban itt, Olaszországban” – fogalmazta meg az utazás szervezője, Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programokért felelős igazgatója.

Ughy Szabina költő, Tóth Krisztina költő, Pál Dániel Levente költő mellett Dobri Dániel zeneszerző és kollégái is bemutatkoznak az utazáson,

hogy az Egy másik Róma című melodrámában idézzék meg a 100 éve született költőnőt és életművét. Nemes Nagy életében ugyanis fontos helyszínnek számított Itália, Róma, ahová 1947–48-ban érkezett Kardos Tibor, a Római Magyar Akadémia egykori igazgatójának meghívására több író, festő, zenész és művészettörténész társaságában.

„Mielőtt bezárultak volna a kapuk és a határok, nekünk Lengyel Balázzsal olyan szerencsénk volt, hogy még gyorsan, utoljára kinyíltak előttünk. Ösztöndíjjal elmehettünk 8 hónapra Olaszországba és Franciaországba. 47 végétől 48 augusztusáig” – olvashatjuk a Látkép, gesztenyefával című interjúban.

A háromállomásos utazás során a tavalyi Pilinszky-anyaghoz hasonlóan filmet készítenek a szervezők az olasz emlékek, helyszínek bemutatásával.

A forgatás mellett az utazás első helyszínén, a Római Magyar Akadémián a költészet nemzetközi világnapján, március 21-én egy telt házas panelbeszélgetésen vettek részt a szerzők, ahol Tóth Krisztina személyes aspektusból mesélt Nemes Nagyról, akiről egykor szakdolgozatát írta, és aki a számára hosszú idő óta forrás. Közelebb hozta a közönséghez a költőnőtől jól ismert objektív líra fogalmát is, s megvilágította, hogy T. S. Eliot és Babits Mihály is tekinthető ezen költői irányzat előfutárának. Az esten saját munkájával is bemutatkozott: a járványhelyzet miatt elmaradt Pixel című kötetének bemutatója, így ezen az estén ismertette könyvét a fordító, Mariarosaria Sciglitano.

Ughy Szabina a XX. századi női magyar líra meghatározó alakjait mutatta be a közönségnek előadásában, fókuszba téve az 1950-es, 60-as évek női alakjait, Szabó Magdát, Nemes Nagy Ágnest és hatásukat a kortárs irodalmi nyelv alakulására. A maratoni irodalmi estén az EUNIC nemzetközi költői találkozóra is sor került, ahol Kudar Gábor, a Római Magyar Akadémia igazgatójának bevezetője után elsőként a magyar irodalom szólalt meg: hazánkat Pál Dániel Levente költő képviselte, verseit magyarul és olaszul hallhatta a közönség.

Az este az Egy másik Róma című színpadi zenemű előadásával zárult,

amelynek során Dobri Dániel zeneszerző színpadra álmodta Blaskó Borbála rendezővel és Jókai Ági színművésszel Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs élettörténetét személyes aspektusból, versek, esszé- és interjúrészletek, valamint egy különleges színpadi produkció bemutatásával. Az előadás premierje hangos sikerrel zárult, az olasz közönség többször visszatapsolta az egyórás zenés melodrámát.

„Amikor a nagy magyar költészet, mint Nemes Nagy Ágnes lírai munkássága összeforr a zenével, az számomra felemelő élmény. Az utazás alatt nemcsak a mozgásunkkal és a hangunkkal tudjuk megfogalmazni az írások tartalmát, hanem azzal a légkörrel is gazdagodik az előadás, hogy a darabot eredeti helyszínen, a Római Magyar Akadámián adhatjuk elő, ahol egykor ők is laktak” – mondta az este végén Tatai Nóra operaénekes.

A turné második állomása Nápoly, ahol egyetemi előadáson és esti rendezvényeken folytatódik az irodalmi utazás Nemes Nagy Ágnessel a középpontban. Az útról folyamatosan informálódhatnak a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán, valamint a Kultúra.hu-n.

Fotó: Bach Máté