A Stúdió K alapítója, Fodor Tamás is színpadra lép december 17-én a Tigris bemutatóján, amely a színház ötvenéves jubileumi programsorozatát nyitja meg.

Az előadásban a budapesti állatkertből megszökött tigris billenti ki a városlakókat megszokott napi rutinjukból, amit sokan bosszankodva, de néhányan örömmel fogadnak. Szikszai Rémusz rendező és Bíró Bence dramaturg Gianina Cărbunariu kortárs drámaírónő megtörtént esetet feldolgozó szövegét adaptálták a mai magyar létállapotra.

Cărbunariu drámájának alapja, hogy 2011. december 13-án a nagyszebeni állatkertből valóban megszökött egy tigris, miután gondozója nyitva felejtette a ketrec ajtaját. A tigris előbb a város melletti erdőben kószált, ahonnan meglépett az üldözői elől, később a városban tűnt fel, majd újra nyoma veszett. Egy városrészt teljesen ki kellett üríteni miatta, mire hivatásos vadászok végül megtalálták, majd – mivel nem sikerült befogni – lelőtték.

A budapesti tigris is rejtőzködő természet, így a néző leginkább a városlakókkal készített interjúkból tudhatja meg, milyen is valójában. Jól értesült szemtanúkból ugyanis nincs hiány: mindenki tudni véli, hogy kik állnak a tigrisjelenség mögött és hogy hogyan kellene a problémát egyszer és mindenkorra megnyugtatóan megoldani. Megszólal a külföldiek nagy barátja, a Taxis, az őslakos Verebek, a perzsaszőnyegét féltő Kisnyugdíjas, de a Bankigazgató és a Gyermekvédelmi Szakszolgálat sem maradhat ki a véleménynyilvánításból, mígnem az egész város annak rendje és módja szerint „betigrisül”…

A Tigris nyitja meg az idén fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő színház jubileumi programsorozatát.

További részletek itt.

Nyitókép: fehér tigris. Fotó: Shutterstock/Ellvan