A békéscsabai múzeum új állandó Jankay-Kolozsváry-Tevan-kiállítás előkészítésén dolgozik. Amíg a tárlat megvalósul, kamaratárlatok rendezésével szolgál a téma iránt érdeklődő közönség számára. Elsőként Jankay Tibor 1920-as években, Párizsban töltött időszakait felelevenítő kiállítást rendeznek.

Jankay Tibor Békéscsabán született 1899. március 24-én, és Los Angelesben hunyt el 1994. március 20-án. A festőművész, grafikus, szobrász és tanár végrendeletileg hagyta szülővárosára alkotói hagyatékát és jelentős műgyűjteményét. A többségében az életmű második felének munkáit tartalmazó kollekció, amely többek között körülbelül ötezer grafikát, háromezer festményt, nagyszámú kerámiamunkát és szobrot tartalmaz, a száznegyvenhárom darabból álló etnográfiai gyűjteménnyel együtt került Békéscsabára.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora és látványtervezője az MTI-nek kedden elmondta, hogy harmincnál is több alkotást válogattak ki, néhány festményt és javarészt grafikai munkákat, amelyekkel a békéscsabai születésű alkotó pályájának korai, párizsi időszakát emelik ki, azt szeretnék beágyazni a korba és a helyre.

A Magyarországon a zsidótörvények miatt kényszerűen megszakadt tanulmányait Jankay a párizsi Julien Akadémián zárta le 1924-ben, majd nem sokkal később lehetősége nyílt a francia fővárosba való visszatérésre. „Pályakezdésének nagyhatású, felpezsdítő, impulzív időszaka volt a párizsi” – fogalmazott Gyarmati Gabriella. Hozzátette, Jankay Tibor hosszú életet tudhatott magáénak, pályája során lehetősége volt több stílusban kipróbálni magát, élete végére az amerikai művészet nyomta rá bélyegét munkáira. Mindezek miatt valószínűleg a készülő új állandó Jankay–Kolozsváry–Tevan-kiállítás nem a most bemutatott Jankay-műveket állítja majd a fókuszba – jegyezte meg.

 A tárlat 2024. június 30-ig tekinthető meg.

A képen a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay Tibor-kiállítása. Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba