Idén nyáron két, nemzetközileg is számos elismerést kivívó zenekar, a Mörk és a The Qualitons egyesített erőit egy (pontosabban kettő) mindent elsöprő koncerten. Az itt készült felvétel most látható először.

Az először tavaszra meghirdetett, majd végül augusztusban megrendezett műsor a hatalmas érdeklődésre való tekintettel két este szórakoztatta a The Qualitons és a Mörk rajongóit. A két zenekar a 70-es évek pszichedelikus hangzásvilága, az elszállós ívek és az erősen improvizatív hozzáállás mentén olyan erős szellemi közösséget alkot, hogy színpadon való találkozásuk csak a csillagok megfelelő összeállására várt.

Az igazi kérdés nem az, hogy mi adta az ötletet a közös koncert(ek)hez, hanem, hogy eddig miért nem történt meg ez a kooperáció. A két együttes tagjai ezelőtt is játszottak már együtt néhány alkalommal különböző formációkban, jameken, mondhatjuk, hogy ugyanahhoz a zenei közösséghez tartoznak. Ráadásul ezen közösségen belül gyakoriak a zenélés egyszeri és megismételhetetlen megnyilvánulásai, ezért adta magát a közös koncerten az együtt zenélés. Szeifert Jason Bálint, a Mörk basszusgitárosa így emlékszik vissza:

„A hangulat a backstage-ben leginkább egy nagy családi ünnephez volt hasonló, ahol a rég nem látott rokonok végre újra találkoznak, együtt vannak, beszélgetnek, jól érzik magukat egymás társaságában. Azzal a különbséggel, hogy itt végül az „összejövetel” koncertté alakult.”

A The Qualitons és a Mörk tagjai abban egyetértenek, hogy az idei év legmeghatározóbb élőzenei élménye volt számukra − és remélhetőleg a közönség számára is − kétszer is teltház előtt fellépni a Kobuciban. A nem mindennapi alkalomra különleges műsorral is készültek, és bár a járványhelyzet a közös próbáknak sem kedvezett, három dal erejéig mégis együtt ragadtak hangszert. Ennek igazi gyöngyszeme, az este csúcspontja a The Qualitons 2014-ben megjelent Gone To You című dala volt, amit a teljes Mörkkel kiegészülve egy több mint tízperces, monumentális zenei orgiává varázsoltak. Most az erről készült videóval kedveskednek a rajongóknak és kívánnak nekik sok-sok kitartást azt remélve, hamarosan újra találkozhatnak a közönséggel.

Persze addig sem telik eseménytelenül a két zenekar élete, a Mörk például a kényszerpihenőt egyfajta alkotói szabadságként igyekszik megélni, és kihasználva a felszabadult időt, vadonatúj dalok írására koncentrálnak.

A képfelvételeket Bánáti Tamás és Bánhegyi Tamás készítette, a hangot Dobrányi Máté (Emi sound) rögzítette, a hangkeverés pedig Zwickl Ábel munkája.

Fotók: Sinco